Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η ΓΓΔΕ δεν θα βγάζει εγκυκλίους ερμηνείας των νόμων - Τέλος στα Προεδρικά Διατάγματα των υπουργών

Η ΓΓΔΕ δεν θα βγάζει εγκυκλίους ερμηνείας των νόμων - Τέλος στα Προεδρικά Διατάγματα των υπουργών
Η ανανεωμένη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα αποκτήσει και διοικητικό συμβούλιο
Νέο τοπίο και πιο αποτελεσματικό θα είναι το περιβάλλον της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που προΐσταται η κυρία Κατερίνα Σαββαϊδου μετά την κατάθεση του νομοσχέδιου του υπουργείου Οικονομικών.
Η νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν θα έχει πρόσβαση στο νομοθετικό έργο το οποίο περνά εξολοκλήρου στον υπουργό Οικονομικών με αρμοδιότητα τα φορολογικά έσοδα.
Μέχρι σήμερα η ΓΓΔΕ είχε στην αρμοδιότητά της την έκδοση εγκυκλίων εφαρμογής και ερμηνείας των νόμων που είχαν ψηφιστεί στη Βουλή.
Στο στάδιο της έκδοσης των εγκυκλίων αρκετές φορές στο παρελθόν δεν είχε αποτυπωθεί σωστά το γράμμα του νόμου με αποτέλεσμα η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης μπορούσε να ακυρωθεί από τη λάθος διατύπωση που περνούσε μέσα από την εγκύκλιο.
Για την κρατική μηχανή που αποφασίζει και καθορίζει τα πάντα με βάση την εγκύκλιο η οποία είχε λάβει χαρακτηριστικά «Ευαγγελίου».
Ο υπάλληλος έχει ως μπούσουλα την εγκύκλιο όταν δεν έχει εκδοθεί δεν υπάρχει και νόμος για τους κρατικούς υπαλλήλους.
Να σημειωθεί ότι στην παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων είχαν καταγραφεί περιστατικά που αλλοίωναν στην πράξη τη φιλοσοφία του νομοθέτη, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής.
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ότι τα προνόμια και τα δικαιώματα που είχαν στον παρελθόν οι υπουργοί με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων που στην ουσία έβαζαν στο «ψυγείο» το νόμο που είχαν προτείνει και φέρει ο ίδιος ο υπουργός στη Βουλή.
Με τη μη έκδοση των ΠΔ ακύρωνε τη νομοθετική πρωτοβουλία στην πράξη ή στην ουσία η εκκρεμότητα έκδοσης ήταν το… δόλωμα για την εμφάνιση των ενδιαφερόμενων.
Έτσι ο υπουργός διεύρυνε τις αρμοδιότητές του αλλά ήταν άγνωστος ο σκοπός και ποιον ή ποιους εξυπηρετούσε η καθυστέρηση έκδοσης των ΠΔ.
Η ανανεωμένη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα αποκτήσει και διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα λαμβάνει αποφάσεις για το επιχειρησιακό σχέδιο που θα καταρτίζει σε ετήσια βάση.
Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός θα εκπονείται εξολοκλήρου από την Ανεξάρτητη Αρχή η οποία θα λειτουργεί αυτόνομα και ανεξάρτητα από την πολιτική ηγεσία.
Το προσωπικό στοίχημα των υπουργών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εφαρμογή των νομοσχεδίων χωρίς την έκδοση εγκυκλίων και τα ΠΔ θα εντάσσονται μέσα στο ίδιο το νομοσχέδιο.
Έτσι κρατική θα δουλέψει σε άλλες στροφές υψηλότερες και ταχύτερες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης