Τελευταία Νέα
Αυτοκίνητο

Tα φρένα στην F1!

tags :
Tα φρένα στην F1!
Στην F1 εντυπωσιακός δεν είναι μόνο ο τρόπος που επιταχύνουν τα μονοθέσια αλλά και εκείνος που επιβραδύνουν προσεγγίζοντας συνθήκες πιλότων μαχητικών αεροσκαφών…
Αν υπάρχει κάτι με τροχούς που επιβραδύνει στον μικρότερο χρόνο και στην ελάχιστη απόσταση αυτό είναι ένα μονοθέσιο της F1. Μάλιστα, το μέγεθος της επιβράδυνσης μπορεί και να ξεπεράσουν τα 6g καταπονώντας ιδιαίτερα τα σώματα των οδηγών μιας και μιλάμε για συνθήκες που αντιμετωπίζουν πιλότοι μαχητικών τζετ.

Μιλώντας με αριθμούς ένα σπορ αυτοκίνητο από τα 100 km/h ακινητοποιείται σε περίπου 35 μέτρα όταν ένα μονοθέσιο σταματά σε 15 μέτρα! Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η επιβράδυνση από τα 200 km/h που πετυχαίνεται σε 65 μέτρα και σε λιγότερο από 3 sec!

Κατά την επιβράδυνση και την σταθερότητα φυσικά βοηθά η γεωμετρία και η αεροδυναμική του μονοθεσίου αλλά όλη την δουλειά κάνουν τα φρένα με κεραμικούς δίσκους (από ανθρακονήματα) και 6πίστονες δαγκάνες που προσαρμόζονται σε 13άρες ζάντες. Οι δίσκοι από ανθρακονήματα είναι κατασκευασμένοι για να αντέχουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και για αυτό όταν τα φρένα είναι κρύα είναι αναποτελεσματικά.

Γενικότερα τα φρένα στην F1 είναι σχεδιασμένα ώστε να λειτουργούν σε συγκεκριμένες καταπονήσεις και θερμοκρασιακές μεταβολές και για αυτό όταν είναι κρύα δεν πιάνουν καλά ενώ όταν δεν ψύχονται ικανοποιητικά οι δίσκοι μπορούν μέχρι και να «αρπάξουν».

Διαβάστε περισσότερα στο www.caroto.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης