Τελευταία Νέα
Αυτοκίνητο

Πως λειτουργούν τα συστήματα μετάδοσης και τα κιβώτια ταχυτήτων;

tags :
Πως λειτουργούν τα συστήματα μετάδοσης και τα κιβώτια ταχυτήτων;
Ας δούμε συνοπτικά τα βασικά μέρη που απαρτίζουν την μετάδοση της ισχύος μέχρι τους τροχούς μέσα από όμορφες απεικονίσεις και βίντεο…
Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για την απόδοση του κινητήρα και πως το έργο φτάνει μέχρι τον στροφαλοφόρο.
Από εκεί και έπειτα όμως υπάρχει ένα πολύπλοκο σύστημα μετάδοσης ώστε η ροπή να φτάσει στο διαφορικό και από εκεί στους τροχούς και τα ελαστικά τα οποία είναι ουσιαστικά το μοναδικό στοιχείο που βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το οδόστρωμα.
Από τα μηχανικά συστήματα μετάδοσης, στα κλασικά αυτόματα και από εκεί στα διπλοσύμπλεκτα, τα τελευταία χρόνια τα συστήματα μετάδοσης έχουν εξελιχθεί σημαντικά προσφέροντας ολοένα ομαλότερη μεταφορά της ισχύος, δίχως κραδασμούς και δονήσεις, με στρωτή και ταχύτερη μετάβαση της ροπής αλλά και λιγότερες απώλειες προς όφελος της κατανάλωσης και της απόδοσης.
O συμπλέκτης βρίσκεται ανάμεσα στην είσοδο ισχύος (βολάν στροφαλοφόρου) και την είσοδο ισχύος του κιβωτίου ταχυτήτων.
Συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που χρησιμοποιούνται στα συστήματα τετρακίνησης μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν τρία συστήματα σύμπλεξης που χρησιμοποιούν την τριβή (μηχανικός συμπλέκτης), ηλεκτρισμό (ηλεκτρομαγνητικοί) και υδραυλικό υγρό (υδροδυναμικός).
Αναλυτικότερα υπάρχουν οι συμπλέκτες με βολάν διπλής μάζας, οι μετατροπείς ροπής, οι ηλεκτρομαγνητικοί συμπλέκτες, οι ηλεκτρονικά ελεγχόμενοι αυτόματοι και οι διπλοί συμπλέκτες.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε για τον αυτορυθμιζόμενο συμπλέκτη.
Ένας από τους πιο πρόσφατους συμπλέκτες είναι αυτός με το βολάν διπλής μάζας.
Αναλυτικότερα το κύριο στοιχείο αυτή της διάταξης είναι πως ο σφόνδυλος (βολάν) είναι διαιρούμενος και αποτελείται από ένα ενδιάμεσο μέρος και το κυρίως βολάν.
Το ενδιάμεσο εξάρτημα φέρει περιφερειακά ελατήρια που αποσβένουν τις ταλαντώσεις και τους κραδασμούς κατά την σύμπλεξη.
Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ομαλότερη σύμπλεξη μειώνοντας τους κραδασμούς κατά την μεταφορά της ισχύος.
(διαβάστε περισσότερα).

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης