Τελευταία Νέα
Αυτοκίνητο

Το Twin-Scroll και τα νέα τούρμπο συστήματα στα σύγχρονα αυτοκίνητα!

tags :
Το Twin-Scroll και τα νέα τούρμπο συστήματα στα σύγχρονα αυτοκίνητα!
H υπερτροφοδότηση ή υπερπλήρωση έχει πλέον καθιερωθεί από τους περισσότερους κατασκευαστές, σε μικρούς και μεγάλου κυβισμού κινητήρες…
Από το σύστημα με ένα στροβιλοσυμπιεστή έχουμε δει πλέον ακόμη και με τρεις στο νέο πετρελαιοκινητήρα της BMW ενώ η Audi πειραματίζεται με ηλεκτρικό τούρμπο, με επικουρικό ρόλο στο βασικό σύστημα υπερπλήρωσης.
Αρκετά συχνά, οι απαιτήσεις για αυξημένη ισχύ δημιουργούσαν την ανάγκη για σύστημα με δύο στροβιλοσυμπιεστές.
Γνωστά και ως «διπλό τούρμπο» (Twin Turbo ή Bi-Turbo), συνήθως ο ένας στροβιλοσυμπιεστής είναι μικρότερος από τον άλλο και λειτουργεί στις χαμηλές rpm (μικρότερο μέγεθος σημαίνει μικρότερη αδράνεια. δηλ. πιο γρήγορο στροφάρισμα).
Όσο οι στροφές ανεβαίνουν και το μικρό τούρμπο δεν μπορεί να σπρώξει περισσότερο αέρα, στο παιχνίδι μπαίνει και το μεγαλύτερο.
Σημειώστε πως οι δύο στροβιλοσυμπιεστές βρίσκονται σε σειρά και περιστρέφονται συνέχεια (σε ρόλο παθητικό ο μεγάλος στις χαμηλές rpm) και την ροή των καυσαερίων αλλάζει ένα κλαπέτο (flap).
Από τις μεσαίες rpm και μετά. υπάρχει ικανοποιητικός όγκος καυσαερίων για να κινήσουν άμεσα την πτερωτή και του μεγαλύτερου τούρμπο, δίχως χρονική υστέρηση (turbo lag).
Όπως αναφέρεται παραπάνω, ετσι περιγράφεται ένα σύστημα διπλού σταδίου (2-stage), που αποτελεί κατά μία έννοια εξέλιξη στα σειραϊκής διάταξης.
Ένας από τους πρώτους κινητήρες της συγκεκριμένης τεχνολογίας ήταν ο ντίζελ της BMW 535d με σύστημα της BorgWarner ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το νέο δίλιτρο bi-turbo της Opel.
Εδώ να πούμε πως στα πρώτα τούρμπο αμιγώς σειραϊκής διάταξης, πρακτικά υπήρχε και παράλληλη λειτουργία.
Για παράδειγμα, στο κινητήρα του Subaru Legacy (1992) το ένα τούρμπο δούλευε χαμηλά και τα δύο μαζί ψηλά.
Ωστόσο, δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν και τα δύο μαζί χαμηλά, ούτε καν σε παθητικά αυτό που δούλευε ψηλά από την ροή των καυσαερίων ρύθμιζε ένα on/off κλαπέτο.
Από τα πρώτα μοντέλα, με σειραϊκό τούρμπο παλαιάς κοπής, ήταν το Mazda RX-7 Mk3, η Porsche 959, η τελευταία γενιά Toyota Supra, το Subaru Legacy της δεκαετίας 1990 κ.α.
(διαβάστε περισσότερα).

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης