Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πλήρης μεταστροφή στρατηγικής στα συμβόλαια του αργύρου

tags :
Πλήρης μεταστροφή στρατηγικής στα συμβόλαια του αργύρου
Οι αναφορές της Commodity Futures Trading Commission βοηθούν πολύ στην ανάλυση των αγορών παραγώγων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά των συμμετοχών των τραπεζών σε αυτές τις αγορές, βρέθηκαν 22.658 πτωτικά συμβόλαια να ανήκουν στις Αμερικάνικες τράπεζες στις 4 Ιανουαρίου 2011.
Κατά συνέπεια οι πτωτικές τους θέσεις είναι μικρότερες από τον Νοέμβριο του 2008 όπου η τιμή του αργύρου βρισκόταν κάτω από 10 δολάρια η ουγγιά. Αυτό δείχνει την πλήρη μεταστροφή μιας στρατηγικής που είχε ξεκινήσει από το 1983 όπου οι commercial hedgers πάντοτε αύξαναν τις πτωτικές θέσεις τους στην άνοδο της τιμής και κάλυπταν τις πτωτικές  θέσεις τους κατά τις μεγάλες πτώσεις. Από τις 9 Σεπτεμβρίου 2010 οι 2 τράπεζες (HSBC, JP Morgan) έχουν καλύψει 9187 από τα 31527  πτωτικά συμβόλαια τους κατά τη διάρκεια άνοδο της τιμής του αργύρου κατά 9,76  δολάρια ανά ουγγιά. Αυτό είναι ένα μοναδικό γεγονός που δεν έχει ξαναγίνει από το 1983 που υπάρχουν οι αναφορές και υποδηλώνει την πρόθεση τους να κλείσουν τις θέσεις τους ακόμα και με σημαντικές απώλειες. Ένας σημαντικός λόγος μπορεί να είναι η φυσική έλλειψη του αργύρου που αρχίζει να φαίνεται .Οι αναφορές τύπου ότι Γερμανία & Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ξεμείνει από ράβδους αργύρου και  ότι η Sprott Asset Management χρειάστηκε 10 ολόκληρες εβδομάδες για να παραλάβει τις  16 εκατ. ουγγιές που είχε αγοράσει από τον Νοέμβριο του 2010.
Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζω τι επηρέασε την σημαντική αυτή μεταστροφή. Τα σχόλια του Επιτρόπου Bart Chilton? οι  25 μηνύσεις εναντίον της JP Morgan & HSBC? η επιρροή της νόμου Dodd - Frank ή  απλά η συνειδητοποίηση του πόσο περιορισμένη έχει γίνει η αγορά του  αργύρου ως αποτέλεσμα της χειραγώγησης στην οποία είχαν εμπλακεί.
Η ανοδική πορεία του αργύρου προς το παρόν δείχνει να σταματάει εφόσον οι 2 μεγάλες τράπεζες προσπαθούν να ‘’σπάσουν’’ την αγορά και να κλείσουν τις πτωτικές τους θέσεις σε χαμηλότερες τιμές. Κατά συνέπεια ο βραχυπρόθεσμος επενδυτής θα πρέπει επίσης να κλείσει τις long θέσεις του και να αναμένει πότε η τιμή του αργύρου θα ανέβει και πάλι πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 10 εβδομάδων. Ωστόσο μακροχρόνια η τιμή του αργύρου θα ανέβει σημαντικά εφόσον ήδη οι 2 μεγάλες τράπεζες έχουν σήμερα στα 27,5 δολάρια την ουγγιά πτωτικές θέσεις λιγότερες από όταν η τιμή του αργύρου ήταν στα 10 δολάρια ανά ουγγιά, άρα πιστεύουν  ότι το ρίσκο μεγάλης πτώσης της τιμής είναι μικρό και η πιθανή άνοδος πολύ μεγάλη.

Κωνσταντίνος Σ. Ξερουδάκης  ACSI
Associate of the UK’s Chartered Institute for Securities and Investment
xeroudakis@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης