Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το αδιέξοδο της Ιρλανδίας δρομολογεί εξελίξεις για τις βρετανικές τράπεζες

Το αδιέξοδο της Ιρλανδίας δρομολογεί εξελίξεις για τις βρετανικές τράπεζες
Την επιστροφή στο παρελθόν εξετάξει για τον τραπεζικό της κλάδο η Μεγάλη Βρετανία, σε μία προσπάθεια να θωρακιστεί έναντι των σημαντικών προβλημάτων που αναφύονται από το αδιέξοδο που φαίνεται πως οδηγούνται οι σχετιζόμενες ιρλανδικές τράπεζες και η ίδια η ιρλανδική οικονομία.
Σύμφωνα με στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης εξετάζεται η διάσπασή των εμπορικών τραπεζών από τις επενδυτικές δραστηριότητες, ώστε σε περίπτωση μεγάλων ζημιών στους επενδυτικούς βραχίονες να μην τίθενται εν κινδύνω οι εμπορικές δραστηριότητες. Παράλληλα, εξαιτίας του ότι το βρετανικό δημόσιο κατέχει σημαντικό μερίδιο στις μεγάλες τράπεζες της χώρας (από την εποχή της διάσωσης τους το 2008), ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα επιβαρυνθεί από ενδεχόμενες ζημιές των επενδυτικών επιλογών των τραπεζιτών.
Στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης πιέζουν ώστε οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, οι  Barclays και Royal Bank of Scotland να επισπεύσουν τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων τους. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη επιτροπή τραπεζικού κλάδου, σε περίπτωση που η διαδικασία ενταθεί, η ανάγκη προστασίας του Δημοσίου θα καταστήσει ελκυστικότερη την ιδέα διαχωρισμού των κλάδων λιανική και επενδυτικής στις τράπεζες.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Μ. Βρετανία, αν και έχει ταχθεί υπέρ της στήριξης της ιρλανδικής κυβέρνησης, η σύνδεση των βρετανικών τραπεζών με την οικονομία της Ιρλανδίας έχει προβληματίσει τις αρχές, ως προς τις συνέπειες που μπορεί να έχει το αδιέξοδο που φαίνεται να οδηγούνται οι Ιρλανδοί. Μάλιστα, μετά και τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τη στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας στις τράπεζες της χώρας, οι ανησυχίες ολοένα και αυξάνονται, αφού διαφαίνεται ότι οι ιρλανδικές τράπεζες δεν θα άντεχαν εάν δεν υπάρχει συνεχής παρέμβαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης