Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κάλπες το Φεβρουάριο στην Ιρλανδία ελέω μηχανισμού - Επανεκλογή Silva στην Πορτογαλία

Κάλπες το Φεβρουάριο στην Ιρλανδία ελέω μηχανισμού  - Επανεκλογή Silva στην Πορτογαλία
(upd3) Νωρίτερα θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές στην Ιρλανδία απ' ό,τι φαίνεται καθώς ο πρωθυπουργός Brian Cowen έχασε την εμπιστοσύνη και των Πρασίνων. Μετά την αποχώρηση οκτώ Υπουργών από την κυβέρνηση ακολούθησε το δεύτερο πλήγμα που ανάγκασε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί από τη θέση του αρχηγού της κυβερνητικής παράταξης, θέτοντας ταυτόχρονα και θέμα ηγεσίας.
Οι πιέσεις για διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών ως τα τέλη Φεβρουαρίου είναι αφόρητες. Εξάλλου, ο Cowen θα διαλύσει τη Βουλή. Η Ιρλανδία θα είναι η πρώτη χώρα στην οποία το ξέσπασμα κρίσης χρέους θα οδηγήσει σε πολιτικές αναταράξεις. Οι Εργατικοί κάνουν λόγο για εκλογές στις 25 Φεβρουαρίου.
Η κυβερνητική παράταξη της Ιρλανδία θεώρησε τη στάση των Πρασίνων ως σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ούτως ή άλλως, το γυαλί της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση της χώρας έχει διαρραγεί.
Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιρλανδία διεύρυνε το spread του ιρλανδικού δεκαετούς ομολόγου στις 573 μονάδες βάσης συγκριτικά με το γερμανικό ομόλογο βάσης.

Στο μεταξύ, στις χθεσινές προεδρικές εκλογές της Πορτογαλίας ο Aníbal António Cavaco Silva επανεξελέγη Πρόεδρος της χώρας με ποσοστό πάνω από 55% αν και προέρχεται από την αντιπολιτευόμενη παράταξη. Ο αντίπαλός του, Fernando Nombre έλαβε 12% των ψήφων. Σημαντικό στοιχείο που οδήγησε στην επανεκλογή του Silva ήταν η δημόσια τοποθέτησή του κατά της ένταξης της χώρας του στο μηχανισμό στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης