Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κάτι αλλάζει στην Ισπανία - Cajas και έλλειμμα βελτιώνουν το κλίμα

Κάτι αλλάζει στην Ισπανία - Cajas και έλλειμμα βελτιώνουν το κλίμα
Έχει αρχίσει να αλλάζει το κλίμα στην Ισπανία, με την κυβέρνηση να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες μείωσης του τρίτου μεγαλύτερου ελλείμματος στην ευρωζώνη και τις αγορές να έχουν αρχίσει να αποτιμούν θετικότερα αυτές τις προσπάθειες.
Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση του ελλείμματος της Ισπανίας για το 2010, για το οποίο οι αναλυτές τρέφουν ελπίδες ότι η μείωση του θα είναι πολύ μεγαλύτερη της αναμενόμενης, δεδομένου και του ότι του πρώτους 11 μήνες το έλλειμμα της Ισπανίας είχε υποχωρήσει κατά 46%.
Εάν τα νούμερα που θα ανακοινωθούν είναι αυτά που αναμένονται τότε οι αγορές θα αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στην Ισπανία, αναφέρει ο αναλυτής Luigi Speranza της BNP Paribas. Βλέπουμε διαφορές με την Πορτογαλία, όπου οι προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος είναι λιγότερο επιτυχείς, ανέφερε.
Παράλληλα, όπως διέρρευσε στα διεθνή μέσα, η ισπανική κυβέρνηση στο πλαίσιο των προσπαθειών εξυγίανσής των περιφερειακών τραπεζών (cajas) θα προχωρήσει σε κρατικοποίηση τους. Η κυβέρνηση θα επιβάλει στις cajas να μετατραπούν σε «κανονικές» τράπεζες και να αναζητήσουν κεφάλαια από το χρηματιστήριο. Αλλά εάν δεν προσελκυστούν επαρκή ιδιωτικά κεφάλαια, το κρατικό ταμείο αναδιάρθρωσης τραπεζών (FROB) θα καλύψει τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Η αγορά αντιδρά θετικά σε μία τέτοια προοπτική, αφού το μεγάλο πρόβλημα το ισπανικού τραπεζικού τομέα είναι σ’ αυτές τις περιφερειακές τράπεζες και όχι στις μεγάλες. Οι εκτιμήσεις αναλυτών για το κόστος της κεφαλαιακής ενίσχυσης των 17 cajas (ήταν 45 πριν την κρίση, αλλά η κυβέρνηση επέβαλε συγχωνεύσεις) ποικίλλουν, με κάποιους να κάνουν λόγο για 17 δισεκατομμύρια ευρώ και άλλους για 120 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι περισσότεροι, πάντως, θεωρούν πιθανό ένα ποσό μεταξύ 50 και 60 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Ισπανία μπορεί να αντέξει ένα κόστος που μπορεί να φτάσει έως και τα 75 δις. ευρώ, αναφέρει ο Gilles Moec, της Deutsche Bank, ο οποίος βλέπει θετικά τις εξελίξεις στην χώρα. Μάλιστα, εκτιμά ότι σταδιακά μέχρι το 2015 το χρέος της χώρας θα περιοριστεί έως το 80% του ΑΕΠ, ενώ εάν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για τις Cajas το χρέος δε θα ξεπεράσει το 86% του ΑΕΠ.
Kαι η Moody's θεωρεί ότι το σχέδιο διάσωσης των ισπανικών περιφερειακών τραπεζών θα είναι θετικό για την ισπανική οικονομία, ενώ θεωρεί ότι τα κεφάλαια που θα χρειαστούν θα είναι της τάξεως των 17 δισ. ευρω, ή στην χειρότερη των περιπτώσεων στα 89 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης