Τελευταία Νέα
Διεθνή

Marcuard: Tις επόμενες εβδομάδες θα κριθεί η πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών

Marcuard: Tις επόμενες εβδομάδες θα κριθεί η πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών
Κρίσιμες χαρακτηρίζει τις επόμενες εβδομάδες για την Ευρώπη, η GaveKal Research, επενδυτικός βραχίονας της γαλλικής Marcuard Banque, καθώς οι εξελίξεις τόσο στο θέμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) όσο και η συνέχεια της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού κλάδου θα καθορίσουν το μέλλον των εξελίξεων στην Γηραιά Ήπειρο.
Το 2010 ήταν ένα «παράδοξο» έτος για την Ευρώπη. Η οικονομική ανάκαμψη εξέπληξε τους περισσότερους παρατηρητές της οικονομίας της, ενώ η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ανατολική Ευρώπη διέψευσε κορυφαίους αναλυτές όπως ο Krugman και ο Rogoff. Ωστόσο, αυτά τα δύο ενθαρρυντικά στοιχεία στάθηκαν στη σκιά της κρίσης της αδύναμης Ευρώπης και της ΟΝΕ. Υπό αυτή τη σκιά και οι ευρωπαϊκές μετοχές και τα ομόλογα υποαπέδωσαν σε σχέση με αυτά των ΗΠΑ, για τρίτο συνεχόμενο έτος.
Η GaveKal θεωρεί ότι την επόμενη περίοδο είναι πολύ πιθανό να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των ευρωπαϊκών μετοχών και των ομολόγων. Οι αποτιμήσεις είναι πολύ χαμηλές και ελκυστικές για τους επενδυτές, και η ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει θετικό κλίμα ώστε να τοποθετηθούν οι παράγοντες της αγοράς. Επιπλέον, η ρευστότητα έχει σταδιακά αποκατασταθεί σε επιχειρήσεις των μεγάλων κρατών, ενώ και η νευρικότητα φαίνεται ότι περιορίζεται, παρόλο που αναμένονται οι αποφάσεις των προσεχών Συνόδων Κορυφής της ΕΕ.
Στο θέμα των αποτιμήσεων, το πιο σημαντικό θέμα που θίγει η GaveKal είναι ότι ο δείκτης του ευρωπαϊκού EuroStoxx προς τον αμερικανικό S&P 500 ανέκαμψε από τις 10 Ιανουαρίου, εβρισκόμενος τώρα στα ίδια επίπεδα που βρισκόταν στις 7 Μαίου του 2010, ολοκληρώνοντας μία πορεία διπλού πάτου. Ο δείκτη φαίνεται καθαρά ότι είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα και η διάρκεια της υποαπόδοσης των ευρωπαϊκών αγορών (36 μήνες) ταιριάζει απόλυτα με τις προηγούμενες περιόδους που είχε συμβεί αυτός ο σχηματισμός (1990-92, 1994-97, 2000-03). Οι αποτιμήσεις των ομολόγων στέλνουν το ίδιο μήνυμα: η μέση σταθμισμένη απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ευρώ ανέρχεται σήμερα 100 μονάδες βάσης πάνω από την απόδοση των ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη διαφορά δηλαδή από το 1996, με εξαίρεση την περίοδο της κρίσης Lehman.
Η GaveKal θεωρεί ότι αυτό που θα πρέπει να βάλει σε προτεραιότητα η ΕΕ είναι η μείωση της διαφοράς μεταξύ ανάπτυξης στη Γερμανία και των άλλων χωρών, ώστε να προεξοφληθεί και στα ταμπλό η αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας.
Θα αναμένουμε το επόμενο διάστημα τις ενέργειες της ηγεσίας της ΕΕ σχετικά με την ενίσχυση των αδύναμων χωρών της ζώνης, και την λεπτομερή διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του EFSF, επισημαίνει η GaveKal. Εάν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη που να προεξοφλεί τη λήξη της ευρωπαϊκής κρίσης, τότε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα οδηγηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης