Τελευταία Νέα
Διεθνή

FXCM: Συνεχίζει το ευρώ την ανοδική του πορεία

tags :
FXCM: Συνεχίζει το ευρώ την ανοδική του πορεία
Ενδιαφέρουσα η εβδομάδα που ξεκινά καθώς το ΑΕΠ της Αμερικής που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή αλλά και η δήλωση της Fed μετά την ανακοίνωση των επιτοκίων την Τετάρτη ενδέχεται να επηρεάσουν τη διαπραγμάτευση στην αγορά, εκτιμά η FXCM.
Πιο συγκεκριμένα, στην εβδομαδιαία διάταξη περιλαμβάνονται αρκετές ανακοινώσεις όπου μπορούν να προκαλέσουν έντονη μεταβλητότητα στην αγορά. Μετά τις καλύτερες ανακοινώσεις για την οικονομία της Γερμανίας που δείχνει ότι επωφελείται τα μέγιστα από την Ευρωπαϊκή κρίση, οι σημερινές ανακοινώσεις για τους δείκτες PMI δε θα περάσουν απαρατήρητες. Η ανακοίνωση της απόφασης για τα επιτόκια της Fed την Τετάρτη, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη και η αύξηση του ΑΕΠ είναι επίσης ανακοινώσεις που αναμένει η αγορά για να πάρει ενδείξεις σχετικά με την πρόοδο της Αμερικανικής οικονομίας.
Στην Ευρώπη, τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια σειρά φημών και γίνονται πολλές συζητήσεις σχετικά με την ενδεχόμενη εφαρμογή γερμανικού σχεδίου περί ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας. Έχουν επίσης έρθει στην επιφάνεια μερικές δηλώσεις ή φήμες για την Ισπανία και το ευρώ αναφορικά με το ενδεχόμενο να κινηθεί ξανά κάτω από το 1,3500 οδηγώντας σε ξεπούλημα αυτούς που ακολούθησαν τη διάσπαση. Παρά τις φήμες και τις αρνητικές δηλώσεις, το ευρώ εξακολουθεί να διαπραγματεύεται ανοδικά στα 1,3585 έναντι του δολαρίου καθώς η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί θετικές αποφάσεις σε ότι αφορά τη κατάσταση του ευρωπαϊκού χρέους. Ανοδικά κινείται και η στερλίνα με την αυριανή ανακοίνωση του ΑΕΠ να επιδρά στη διαπραγμάτευση του νομίσματος.
Τελικά μετά από πολλές προσπάθειες, η περασμένη εβδομάδα έκλεισε με το ευρώ να έχει ξεπεράσει τα όρια του πλάγιου σχηματισμού που οριοθετούσε την κίνηση και να φτάνει μέχρι την περιοχή του 1,3650. Ωστόσο, το γεγονός ότι η κίνηση αυτή του EUR/USD πάνω από τις σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις του 1,3500-50 δεν έχει συνοδευτεί με κίνηση του δολαρίου κάτω από σημαντικά τεχνικά επίπεδα με τα άλλα βασικά νομίσματα δεν μπορεί παρά να μας κάνει επιφυλακτικούς για τη δύναμη της κίνησης και για το αν αυτή θα καταφέρει να οδηγήσει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα.
Εξετάζοντας την τεχνική εικόνα, όπως παρουσιάζεται και στο γράφημα της FXCM (www.fxcm.gr) έχουμε να κάνουμε με τη διάσπαση των προηγούμενων κορυφών και την έξοδο από τα όρια ενός πλάγιου σχηματισμού. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η ανοδική κίνηση του ευρώ έχει ξεκινήσει ουσιαστικά από την περιοχή του 1,2900 χωρίς κάποια ουσιαστική διόρθωση. Τεχνικά, η έξοδος από τον πλάγιο σχηματισμό, επιτρέπει τη συνέχιση της ανόδου μέχρι την περιοχή του 1,4000 περίπου, επίπεδα τα οποία όμως δείχνουν ιδιαίτερα αισιόδοξα σύμφωνα με την τρέχουσα εικόνα.
Όπως τονίζει και ο κ. Αντωνάκος Γιώργος, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της FXCM Hellas, για την ώρα όμως έχουμε να κάνουμε με μια ανοδική τάση στο βραχυχρόνιο ορίζοντα και το ευρώ να διασπά σημαντικά τεχνικά επίπεδα σε σχέση με όλα τα βασικά νομίσματα. Θα περιμένουμε λοιπόν την αντίδραση της αγοράς μετά την ανοδική κίνηση προς το κλείσιμο της Παρασκευής και θα αναλύσουμε τα νέα δεδομένα με πιθανά σενάρια για την εβδομάδα.
Τέλος, όσον αφορά στα εμπορεύματα και τις μετοχές βραχυπρόθεσμα αναμένεται να διατηρηθούν οι πιέσεις, αλλά είναι γεγονός ότι η ζήτηση από τις αναδυόμενες οικονομίες δεν έχει κοπάσει. Την Πέμπτη ξεκινούν και οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Ο διάσημος οικονομολόγος Joseph Stiglitz δήλωσε χαρακτηριστικά: «έχει ξεκινήσει ένας υπερκύκλος οικονομικής ανάπτυξης που θα οδηγήσει υψηλότερα τα επιτόκια και τις τιμές των εμπορευμάτων».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης