Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς κρίνουν οι ξένοι οίκοι τις μέχρι τώρα λύσεις της Ευρώπης στην κρίση χρέους

Πώς κρίνουν οι ξένοι οίκοι τις μέχρι τώρα λύσεις της Ευρώπης στην κρίση χρέους
Στην Ευρώπη απεργάζονται σενάρια εξόδου από τη δίνη της κρίσης χρέους. Η Ελλάδα έχει ζητήσει επιμήκυνση της αποπληρωμής των κεφαλαίων που έχει λάβει ως πρόγραμμα στήριξης από Ε.Ε. και ΔΝΤ με παράλληλη μείωση του επιτοκίου δανεισμού της.
Η Ιρλανδία αναζητεί τρόπους να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη των τραπεζών της και εμμένει στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού της από το μηχανισμό στήριξης κατά τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα προκειμένου να βρεθεί σε θέση να καλύπτει τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Οι Γερμανοί φαίνεται ότι προετοιμάζουν πλάνα για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, του νέου χρέους, ίσως και μέρους του παλαιού. Τι λένε όμως οι ξένοι οίκοι για τις λύσεις που προτείνουν οι Ευρωπαίοι;
Ο Howard Archer, οικονομολόγος της IHSS Global Insight εκτιμά ότι η διάσπαση της ευρωζώνης δεν είναι απίθανο ενδεχόμενο. Η λύση της διαρκούς ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελεί, κατά τον Archer, προσωρινή λύση καθώς οι ισχυρές οικονομίες της ευρωζώνης δεν θα μπορούν επ' άπειρον να προσθέτουν κεφάλαια στο Ταμείο όσο διευρύνεται η λίστα των χωρών που θα έχουν ανάγκη να δανειστούν.
Ήδη ο πρόεδρος του eurogroup, Jean-Claude Juncker τόνισε ότι οι ισχυρές οικονομίες πρέπει να επιβαρυνθούν με μέτρο. Η ιδέα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από το EFSF, την οποία προωθούν οι Γερμανοί, κατά την εκτίμηση του Stephen Lewis, χρηματιστή της Monument Securities, φαίνεται ότι περιλαμβάνει και επαναγορά ομολόγων των ιρλανδικών τραπεζών προκειμένου να επανέλθει η σταθερότητα στο ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα.
Ο Archer πάντως δεν αποκλείει να βγουν και πάλι στην επιφάνεια οι διαφορές των κρατών της Ευρώπης όπως είχαν δημιουργηθεί με το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. “Η Γερμανία θα πρέπει, μαζί με τη Γαλλία και την Ολλανδία, να χρηματοδοτήσουν το EFSF και ουσιαστικά θα γίνουν οι “κακοί” της ευρζώνης έχοντας απαιτήσεις από τους άλλους για να διασφαλίσουν τα κεφάλαια που τοποθετούν στο μηχανισμό”, τονίζει.
Ο Roger Bootle, οικονομικός σύμβουλος της Capital Economics, πρώην συμβούλου του βρετανικού κράτους για το δημόσιο χρέος του, φοβάται ότι η ευρωζώνη θα διαρραγεί σε τρία με πέντε χρόνια εξαιτίας των διαφορετικών στρατηγικών των χωρών.
Ο NickFiroozye, αναλυτής της Nomura επί των ευρωπαϊκών θεμάτων τονίζει: “Οι λύσεις που έχουν ως τώρα προταθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη έχουν απειροελάχιστες πιθανότητες εφαρμογής. Είναι συν τοις άλλοις ακόμα αρκετά γενικόλογες και βρίσκονται στο στάδιο των ιδεών”. “Οι πολιτικές που ακολουθούνται και οι μηχανισμοί που σχηματίζονται είναι ανεπαρκείς”, συμπληρώνει για να ευθυγραμμιστεί πλήρως με την άποψη του Lewis.
“H επαναγορά κρατικών ομολόγων ή, ακόμα, και η αναδιάρθρωση χρέους μιας χώρας μέλους της ζώνης του ευρώ δεν θα έπρεπε να θεωρείται ταμπού”, τόνιζε το Σάββατο σε συνέντευξή του στη γερμανική Der Spiegel ο Jean-Claude Juncker.
Σε κάθε περίπτωση, οι ξένοι οίκοι κάνουν έκκληση για δραστικότερες λύσεις με πολύ περισσότερες υποχωρήσεις από όλες τις χώρες της ευρωζώνης αν πραγματικά οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να δώσουν λύση στην κρίση χρέους.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης