Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ifo: Όσο διευρύνεται, τόσο κινδυνεύει το EFSF – Δεν αποτελεί πανάκεια το Ταμείο

tags :
Ifo: Όσο διευρύνεται, τόσο κινδυνεύει το EFSF – Δεν αποτελεί πανάκεια το Ταμείο
Ανησυχίες για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκφράζει ο Hans-Werner Sinn. Ο 62χρονος οικονομολόγος αποτελεί μέλος του Ινστιτούτου Ifo από το 1999.
“Θα υπάρξει μεγάλο μπαμ”, τονίζει. Το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι εγκλωβισμένο. Αν δεν προχωρήσουν τα κράτη σε μεταρρυθμίσεις, η ενίσχυση των τραπεζών από το νέο Ταμείο, απλά θα καταπραΰνει το πρόβλημα σύμφωνα με τον Sinn.
Θα έχει μάλιστα κακό τέλος καθώς θα οδηγήσει στην καταστροφή του Ταμείου και την εξάνλτηση των αποθεμάτων του.
Ο Sinn θεωρεί ότι θα είναι καλύτερα να παραμείνουν ως έχουν τα κεφάλαια του EFSF. Κάθε διεύρυνση της κεφαλαιακής βάσης, θα διευρύνει κατ' αντιστοιχία το πλαίσιο δράσης του.
“Το πλαίσιο για τις τράπεζες δεν είναι ακόμα αρκετά αυστηρό. Πρέπει να περιμένουμε να εφαρμοστούν πρώτα οι νέοι κανόνες της Βασιλείας. Για να συμβεί αυτό, οι τράπεζες χρειάζονται οπωσδήποτε νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις. Λίγες είναι αυτές που αντέχουν με τα παρόντα οικονομικά στοιχεία που εμφανίζουν”, υποστηρίζει ο Sinn.
“Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι οι νέοι μηχανισμοί οικονομικής στήριξης που λανσάρονται θα αποτελέσουν τη μόνιμη ασφάλεια των χωρών απέναντι στον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Αν δε γίνει αυτό σύντομα κατανοητό από τα κράτη, η Ευρώπη θα γίνει ένα καράβι που θα βουλιάξει από τα χρέη”, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης