Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ομπάμα: 5ετές πάγωμα δαπανών – Επενδύσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας - Επικριτικός ο N. Roubini

Ομπάμα: 5ετές πάγωμα δαπανών – Επενδύσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας - Επικριτικός ο N. Roubini
Τα χειρότερα της ύφεσης έχουν περάσει, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, καλώντας παράλληλα τους Ρεπουμπλικάνους να επενδύσουν και να καινοτομήσουν ώστε οι ΗΠΑ να αρθούν στο ύψος της πρόκλησης που θέτουν ανερχόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ινδία.
Ο Μπάρακ Ομπάμα θέλησε να βάλει ένα τέλος στο γεγονός ότι το κράτος μας δαπανά περισσότερα απ' όσα κερδίζει. Αυτό δεν μπορεί να υποστηριχθεί» τόνισε. Τασσόμενος υπέρ του αγώνα κατά του ελλείμματος και υπέρ μιας μεταρρύθμισης του κράτους ώστε να γίνει αποτελεσματικότερο και συνεπώς λιγότερο δαπανηρό, ο Ομπάμα τάχθηκε επίσης υπέρ της ενίσχυσης των καινοτομιών ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να διατηρήσουν τη θέση τους απέναντι στον ανταγωνισμό των αναδυόμενων χωρών με πρώτες την Κίνα και την Ινδία.
Για να γίνει αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να κοπούν όλες οι «υπερβολικές δαπάνες» ώστε να υπάρξουν νέα περιθώρια χρηματοδότησης, ανέφερε χαρακτηριστικά. Η οικονομία που θα γίνει με τον τρόπο αυτό θα επιτρέψει να χρηματοδοτηθούν τεχνικές καινοτομίες, ιδιαίτερα στον τομέα των «καθαρών πηγών ενέργειας», υποστήριξε. Η επένδυση σε τεχνικές αιχμής, κυρίως ενεργειακές, «θα ενισχύσει την ασφάλειά μας, θα προστατεύσει τον πλανήτη μας και θα δημιουργήσει αναρίθμητες θέσεις εργασίας» στις ΗΠΑ, πρόσθεσε.
Ο Ομπάμα επανέλαβε επίσης τη βούλησή του να επενδύσει το ομοσπονδιακό κράτος υπέρ της ανάπτυξης των υποδομών στις ΗΠΑ. Παράλληλα, επανέλαβε την αντίθεσή του στη μόνιμη επέκταση των φοροαπαλλαγών για τους πλουσιότερους Αμερικανούς, ζήτησε να γίνει άλλη μια προσπάθεια για να μεταρρυθμιστεί η νομοθεσία για τη μετανάστευση και προειδοποίησε εναντίον μεγάλων αλλαγών στη μεταρρύθμισή του στον τομέα της υγείας.
Ο Ομπάμα επέκρινε ιδιαιτέρως τα φορολογικά «δώρα δισεκατομμυρίων δολαρίων» που γίνονται στους πετρελαϊκούς ομίλους και ζήτησε την κατάργησή τους.

Επικριτικός ο Nouriel Roubini απέναντι στις τακτικές Ομπάμα


"Χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα από την πενταετή μείωση εξόδων για εξοπλισμούς", τόνισε ο Nouriel Roubini που κριτικάρει ευθέως τις εξαγγελίες του Μπαράκ Ομπάμα.
"Η κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί εντατικά επάνω σε μεταρρυθμίσεις και να λάβει σοβαρότερες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει το τεράστιο έλλειμμα. Πρέπει να ασχοληθεί με προγράμματα κοινωνικής ενίσχυσης. Οι παράλληλες αυξήσεις της φορολόγησης για τους πλουσίους και τη μεσαία τάξη είναι η επόμενη κίνηση και δεν αποφεύγεται", επισημαίνει ο οικονομολόγος από το Νταβός της Ελβετίας όπου βρίσκεται. Η αύξηση της φορολόγησης και η λιτότητα δεν θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Θα επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης