Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dominique Strauss-Kahn: Από την... αναβάπτιση του ΔΝΤ στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας το 2012;

Dominique Strauss-Kahn: Από την... αναβάπτιση του ΔΝΤ στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας το 2012;
Έφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο προσκήνιο και στο επίκεντρο των οικονομικών τεκταινομένων της Ευρώπης και της ευρωζώνης ειδικότερα.
Ο λόγος για τον Dominique Strauss-Kahn. Ο 61χρονος επικεφαλής του ΔΝΤ φέρεται να ξεπερνά σε δημοτικότητα τον εν ενεργεία πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί.
O Strauss-Kahn ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο έπειτα από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών στη Βασιλεία της Ελβετίας.
Ο Γάλλος έμοιαζε με τον “άσο στο μανίκι” των ηγετών της ευρωζώνης για να σώσουν το ευρώ. “Να το σώσουν από τον αφανισμό”, όπως χαρακτηριστικά σημείωνε ο ελβετικός Τύπος της εποχής.
Το συνολικό πακέτο των 750 δισ. ευρώ στο οποίο συμφώνησαν οι ηγέτες της ευρωζώνης με τη συμβολή του ΔΝΤ κατά το ένα τρίτο του συνολικού ποσού έφερε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Dominique Strauss-Kahn.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στήριζε οικονομικά χώρες του Τρίτου Κόσμου, χρεοκοπημένες λατινοαμερικανικές οικονομίες όπως η Αργεντινή, χώρες ασιατικές και αφρικανικές. Είχε κάνει είσοδο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με τη στήριξη στην Ουγγαρία. Είχε βοηθήσει οικονομικά την Τουρκία να πάρει το δρόμο της ανάπτυξης.
Όταν ο Γάλλος ανέλαβε το Νοέμβριο του 2007 τη θέση του επικεφαλής του Ταμείου κατέρριψε κάθε γραφειοκρατικό μηχανισμό που λειτουργούσε ως τροχοπέδη στην αποτελεσματικότητα και στον παρεμβατικό ρόλο του ΔΝΤ. ;Έχει επιτελέσει μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας και Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στην κυβέρνηση Λιονέλ Ζοσπέν.
Ο ρόλος του στην... αναβάπτιση του Ταμείου είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανά τον πλανήτη του κάνουν διαρκώς αφιερώματα. Η πορεία του ενδέχεται να τον οδηγήσει στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας στη θέση του Νικολά Σαρκοζί στις ερχόμενες Προεδρικές Εκλογές στην πατρίδα του, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές με έδρα το Παρίσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης