Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trichet: Η ΕΚΤ δεν ενστερνίζεται τα περί χρεοκοπίας της Ελλάδας - Να αγοράζει ομόλογα το EFSF

tags :
Trichet: Η ΕΚΤ δεν ενστερνίζεται τα περί χρεοκοπίας της Ελλάδας - Να αγοράζει ομόλογα το EFSF
(upd4)Την ανάγκη το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να διαθέτει την ικανότητα - σε ορισμένες περιπτώσεις - να αγοράζει ομόλογα, επισήμανε σε σημερινές του δηλώσεις ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet. Αναφερόμενος δε στο ελληνικό ζήτημα, τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν ενστερνίζεται όσα ακούγονται περί χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που θέλουν τις ευρωπαϊκές αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, ο Trichet αρνήθηκε να σχολιάσει, κάνοντας λόγο για αποφάσεις που "αφορούν κυβερνήσεις". Ο ίδιος επανέλαβε για ακόμη μια φορά τη δέσμευση της ΕΚΤ απέναντι στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, ενώ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ότι χρειαστεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Τέλος, σημείωσε ότι τα επίπεδα διαμόρφωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ (στο 1%) είναι κατάλληλα.
Ως αξιόλογη πιθανότητα εξετάζει τη δημιουργία «πιστωτικών γραμμών» ανάλογων με εκείνες του ΔΝΤ για το EFSF, ο Christian Noyer, στέλεχος της ΕΚΤ. Ο ίδιος σχολιάζει πως "η δυνατότητα αγοράς ομολόγων από τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης θα ήταν ενδιαφέρουσα σε κάποιες περιπτώσεις", ενώ προσθέτει ότι "είναι φυσιολογικό να εξετάζουμε την πιθανότητα επέκτασης του Ευρ. Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ακόμη και αν δεν προκύπτει άμεση ανάγκη". Τέλος, ο Noyer φάνηκε σίγουρος πως η ΕΚΤ θα μπορέσει με αυτοπεποίθηση να κρατήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, χωρίς να αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια.
Πάνω στο ίδιο θέμα, ο Guy Quaden, επίσης στέλεχος της ΕΚΤ, σχολιάζει πως "ο στόχος για τον πληθωρισμό είναι μεσοπρόθεσμος", ενώ επισημαίνει πως πληθωριστικοί φόβοι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Βέλγιο, για το οποίο η ΕΚΤ θα πάρει μέτρα αν χρειαστεί. Μάλιστα, προσθέτει ότι "το Βέλγιο χρειάζεται αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική". Στη συνέχεια, ο Quaden προσθέτει ότι "η ΕΚΤ είναι ξεκάθαρη με το θέμα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας", τη στιγμή που "τα χαμηλά επιτόκια στην Ευρώπη είναι θεμιτά την στιγμή που η οικονομική δραστηριότητα είναι τόσο εύθραυστη".
Από την άλλη, ο Jürgen Stark, ομόλογος των ανωτέρω, υπογραμμίζει ότι "η ΕΚΤ δεν θα λάβει μέρος στη χρηματοδότηση των δημόσιων προϋπολογισμών", ενώ καυτηριάζει τα σχόλια περί.... προσφορών της ΕΚΤ στα πληθωριστικά χρέη. Μάλιστα, ο ίδιος επιδοκιμάζει τα επίπεδα των επιτοκίων της ΕΚΤ λέγοντας πως "είναι ότι πρέπει για την περίσταση". Στη συνέχεια, ο Stark σπεύδει να προσθέσει πως η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης γίνεται όλο και πιο αυτοδύναμη.
Συγχρόνως, o Yves Mersch, επίσης ομόλογος των ανωτέρω, επισημαίνει πως η αντιμετώπιση της κρίσης λαμβάνει πολύ λίγη πολιτικής φύσεως προσοχή, ενώ πρόσθεσε ότι "η πολιτική βούληση δεν συμπορεύεται με την σταθερότητα της ΕΕ και την ανάπτυξη".
Τέλος, ο Ewald Nowotny, στέλεχος της ΕΚΤ, τόνισε ότι "η EKT έχει εκπληρώσει τον στόχο της για χρηματοπιστωτική σταθερότητα", ενώ πρόσθεσε "οι χώρες της Ευρωζώνης θα "μπλέξουν" αν δεν ακολουθήσουν τους κανόνες της ανάλογης διαδικασίας". Επιπλέον, υπογράμμισε ότι "οι χώρες που θα αναδομήσουν το χρέος τους θα μπορούν ακόμη να χρησιμοποιήσουν το ευρώ". "Δεν πρέπει να περιοριζόμαστε σε βραχύβιες κινήσεις στις αγορές", έσπευσε να επισημάνει, ενώ συμπλήρωσε ότι "οι αγορές είναι αισιόδοξες για τις προοπτικές του ενιαίου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης".


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης