Τελευταία Νέα
Διεθνή

“Κινούμενη βόμβα” για το σύστημα οι μη ελεγχόμενοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί;

“Κινούμενη βόμβα” για το σύστημα οι μη ελεγχόμενοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί;
O ολοένα και μεγαλύτερος έλεγχος των δραστηριοτήτων των τραπεζών με στόχο την υγιή τους λειτουργία ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ στο σύστημα, σύμφωνα με τον σύμβουλο της Goldman Sachs, Gary Cohn.
O Cohn, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Συνέδριο του Νταβός, επισήμανε τον κίνδυνο. Οι τράπεζες ελέγχονται ενδελεχώς πια για τις επενδυτικές τους δραστηριότητες και για την ποιότητα των κεφαλαίων τους. Τους ζητείται να διαχωρίσουν τις επενδυτικές τους θυγατρικές σε ορισμένες χώρες ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια.
Αυτή η τακτική αναγκάζει τις τράπεζες να ελιχθούν και να αποφύγουν τις επενδύσεις με ρίσκο που αφορούν στις περισσότερες των περιπτώσεων κεφάλαια χαμηλής αξιολόγησης. Τα κεφάλαια αυτά όμως δεν θα πάψουν να υπάρχουν.
Αντίθετα, εκεί θα βρουν πρόσφορο έδαφος τα hedge funds και οι λοιποί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί μειωμένου ή ανεπαρκούς ελέγχου καθώς τους παρουσιάζεται μεγαλύτερη ευκαιρία για κέρδη αφού οι τράπεζες “βγαίνουν από το παιχνίδι”.
Ο χρηματοπιστωτικός... τζόγος, σύμφωνα με τον Cohn, θα ενταθεί, θα ταράξει τις ισορροπίες και θα προκαλέσει την επόμενη κρίση. Ο μη ρυθμισμένος τομέας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος θα διογκωθεί τόσο και θα καταστεί η “βόμβα” που θα απειλεί να τινάξει στον αέρα το σύστημα.
Η Goldman Sachs ζητά μεγαλύτερη χαλάρωση των κανόνων και λιγότερη παρεμβατικότητα στις δραστηριότητες των τραπεζών προκειμένου να αναλάβουν αυτές το ρόλο του αντίβαρου σε αυτή την εξέλιξη.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης