Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Αποπνικτική και αναχρονιστική η ελληνική νομοθεσία για τα κλειστά επαγγέλματα

tags :
ΗΠΑ: Αποπνικτική και αναχρονιστική η ελληνική νομοθεσία για τα κλειστά επαγγέλματα
Αφιέρωμα στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που ετοιμάζει η κυβέρνηση Παπανδρέου παρουσιάζει η Wall Street Journal.
Το δημοσίευμα προεξοφλεί και νέες αντιδράσεις με την μορφή των κινητοποιήσεων και των απεργιών ή των πιέσεων από πλευράς των επαγγελματιών που θίγονται.
Κάνει λόγο για άνοιγμα 150 κλειστών επαγγελμάτων. Το άνοιγμα της αγοράς εργασίας συμπυκνώνεται στις παρακάτω πρακτικές: κατάργηση πλαφόν πληρωμής ή ποσοστού σε ορισμένα επαγγέλματα, κατάργηση γεωγραφικών κριτηρίων για την άσκηση ενός επαγγέλματος, κατάργηση λήψης -περιορισμένου αριθμού- αδειών προκειμένου να ασκηθεί ένα επάγγελμα.
Η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία περιγράφεται από την αμερικανική εφημερίδα ως “αποπνικτική” με διατάξεις “αναχρονιστικές”.
Εμμέσως καλλιεργείται στο δημοσίευμα η αντίληψη ότι οι διατάξεις αυτές υπονομεύουν την ανάπτυξη και “καταστρατηγούν τις οικονομίες κλίμακας”.
Αναφέρεται ότι η εγγυημένη προμήθεια των φαρμακοποιών βρίσκεται στο 30% επί των πωλήσεων φαρμάκων και αποτελεί, κατά τη Wall Street Journal, “τεράστιο βάρος για το σύστημα της δημόσιας υγείας, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές”.
Η Ελλάδα έχει πλεονασματικό αριθμό φαρμακείων σύμφωνα με το δημοσίευμα και μεγαλύτερο ποσοστό δικηγόρων ανά γεωγραφική έκταση ακόμη και από τις ΗΠΑ. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι οι αδικαιολόγητα υψηλές απολαβές των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων για τη μεσολάβηση στη διαδικασία αγοραπωλησίας ακινήτων ωθούν υψηλότερα τις τιμές κατοικίας στην Ελλάδα και εκτιμά στο 2% τη μείωση στις τιμές αν και εφόσον εκλείψουν τα φαινόμενα αυτά.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης