Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οικονομικό συμβούλιο λήψης αποφάσεων εντός ευρωζώνης προτείνει ο Β. Σόιμπλε

Οικονομικό συμβούλιο λήψης αποφάσεων εντός ευρωζώνης προτείνει ο Β. Σόιμπλε
Νέα σενάρια δημιουργίας ενιαίας βάσης για τη λήψη συλλογικών οικονομικών αποφάσεων στην ευρωζώνη από τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σε ομιλία του σε Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ο Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης ενός τύπου οικονομικής διακυβέρνησης με έδρα τις Βρυξέλλες, η οποία θα χαράσσει την κεντρική οικονομική πολιτική για τις χώρες της ζώνης του ευρώ.
Η πρότασή του δε διαφέρει σημαντικά από εκείνη που είχε εκφέρει προ μηνός ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί αναφορικά με τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Υπουργείου Οικονομικών. Όπως και για τον Σαρκοζί, έτσι και για τον Σόιμπλε προέχει ο στενότερος συντονισμός των κρατών σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Ο Γερμανός πολιτικός εξέφρασε την άποψη πως οι φόβοι για κατακερματισμό του ευρώ είναι υπερβολικοί και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ευρωζώνη θα εξέλθει ισχυροποιημένη από την κρίση.
Παρέμεινε πιστός στη γραμμή Μέρκελ σχετικά με την “υπεύθυνη”, όπως τη χαρακτήρισε, πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το χρέος και το έλλειμμά τους και υπαινίχθηκε πως ο νέος σχηματισμός, αν και εφόσον πάρει σάρκα και οστά θα μπορεί ευθέως να πιέσει τις χώρες να προχωρήσουν σε δημοσιονομικές στρατηγικές για το “κοινό συμφέρον της ευρωζώνης” και για να κρατηθεί σταθερό το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης