Τελευταία Νέα
Διεθνή

FXCM Hellas: Η υποβάθμιση της Ιαπωνίας δίνει ώθηση στο δολάριο

tags :
FXCM Hellas: Η υποβάθμιση της Ιαπωνίας δίνει ώθηση στο δολάριο
H υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιαπωνίας από τη Standard & Poor's καθώς και οι επιφυλάξεις που εξέφρασαν η Fitch Ratings και η Moody's λογίζονται από την FXCM Hellas ως καταλυτική εξέλιξη για την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του γιεν στην αγορά συναλλάγματος.
Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση επιτοκίων της Fed απογοήτευσε τις αγορές, καθώς τα μέλη της τράπεζας αποφάσισαν ομόφωνα για τη διατήρηση της νομισματικής πολιτικής, ενώ δεν έκαναν ιδιαίτερες αλλαγές στις εκτιμήσεις τους για την οικονομία, παρά τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στον τομέα των κατοικιών και της μεταποίησης.
Έτσι το ευρώ έκλεισε τη χθεσινή ημέρα στα ίδια περίπου επίπεδα έναντι του δολαρίου στην περιοχή του 1,3700, χωρίς να προκληθούν ιδιαίτερες αντιδράσεις στην αγορά.
Σε γενικές γραμμές, η θετική διάθεση που επικρατεί στις αγορές εξακολουθεί να παραμένει εύθραυστη. Στην Ευρώπη η αισιοδοξία για την επίλυση της κρίσης χρέους έχει βοηθήσει το ευρώ να φθάσει στο 1,3700 έναντι του δολαρίου, αν και τις τελευταίες δυο μέρες είναι εμφανής η αύξηση του χρηματοπιστωτικού ρίσκου στις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης. Επίσης σύμφωνα με έκθεση του οίκου S&P, οι περιφερειακές ευρωπαϊκές χώρες θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα ύφεσης.
Επιπλέον, η υποβάθμιση της Ιαπωνίας σήμερα το πρωί από την S&P σε ΑΑ- από ΑΑ+, οδήγησε σε έντονη πτώση του γιέν και κατά συνέπεια σε άνοδο της ισοτιμίας USD/JPY και τη γενικότερη ενίσχυση του δολαρίου έναντι των υπολοίπων βασικών.
Χθες, η Fed αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μεταξύ μηδέν και 0,25% και να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Σε δηλώσεις μετά την απόφαση των επιτοκίων τονίστηκε μεν ότι η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερο σημείο πλέον, αλλά η ανάπτυξη δεν έχει τον απαιτούμενο ρυθμό προκειμένου να μειώσει την ανεργία. Έτσι τα μέτρα στήριξης θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρι και τον Ιούνιο, όπως είχε αρχικά καθοριστεί.
Η στερλίνα αντιδρά ανοδικά έχοντας καλύψει μεγάλο μέρος των απωλειών της Τρίτης με την ισοτιμία GBP/USD να διαπραγματεύεται στα 1,5925. Μεγάλη πτώση και για την ισοτιμία AUD/USD που διαπραγματεύεται στα 0,9900 αλλά και για την ισοτιμία NZD/USD η οποία διαπραγματεύεται στα 0,7690. Χθες το βράδυ η RBNZ διατήρησε αμετάβλητα στο 3,00% τα επιτόκια.
Η ημέρα λοιπόν ξεκινά με έντονη κινητικότητα και θα περιμένουμε να δούμε πως θα διαμορφωθεί το σκηνικό με τις ανακοινώσεις για την Αμερική σχετικά με τις αιτήσεις ανεργίας και τις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών οι οποίες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η αγορά αναζητά θετικές ειδήσεις από τις δυο αυτές ανακοινώσεις μετά και τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν μια σταθεροποίηση στις αγορές κατοικίας και εργασίας. Είναι βέβαιο ότι οι θετικές ανακοινώσεις θα ενισχύσουν το δολάριο. Στην Ευρώπη αναμένεται η ανακοίνωση του πληθωρισμού για τη Γερμανία.
Τεχνικά, η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου θεωρείται εκτεταμένη και αναμένουμε μια αξιόλογη διορθωτική κίνηση, στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να διαμορφωθεί από τα τρέχοντα επίπεδα (περιοχή του 1,3700) είτε από τους επόμενους στόχους μας στην περιοχή του 1,3770-00. Οι πρώτες σημαντικές στηρίξεις βρίσκονται στην περιοχή του 1,3580-00 και ακολουθεί το 1,3480-00. Βασικός στόχος μας είναι η περιοχή του 1,3400-20.

Αντιστάσεις: 1,3700-20/ 1,3770-00/ 1,3850.
Στηρίξεις: 1,3580-00/ 1,3480-00/ 1,3400-20.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης