Τελευταία Νέα
Διεθνή

UBS: Χρεοκοπία της Ελλάδας; Εξ ορισμού αδύνατο!

UBS: Χρεοκοπία της Ελλάδας; Εξ ορισμού αδύνατο!
Ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Oswald Gruebel θεωρεί αδύνατο να χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Ο “ισχυρός άνδρας” του ελβετικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει πλαίσιο που να επιτρέπει χρεοκοπία χώρας-μέλους της ευρωζώνης.
“Δεν μπορεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει εφόσον βρίσκεται στην ευρωζώνη. Αυτό είναι γνωστό για κάθε χώρα από την πρώτη στιγμή που εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ”, είπε ο Gruebel στη γερμανική εφημερίδα “Die Zeit”.
Ο Gruebel θεωρούσε δεδομένο ότι η Ελλάδα για να μην φτάσει σε σημείο να δηλώσει αδυναμία πληρωμών και κάλυψης των δανειακών της υποχρεώσεων, θα στηριζόταν με κάποιο τρόπο από τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης.
“Όταν δημιουργήθηκε η νομισματική Ένωση, δε θεσπίστηκε από την αρχή ένας μηχανισμός εξόδου από αυτήν ούτε μπήκε κάποια ρήτρα, με τη χρήση της οποία κάποια χώρα θα μπορούσε να εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ. Αυτό δεν αποτελεί αμέλεια. Το αντίθετο. Έγινε σκοπίμως επειδή η επιχειρηματολογία της σύστασης της ζώνης χωρών με κοινό νόμισμα έγινε για να δημιουργηθεί μια νέα, ενιαία οικονομική δύναμη μέσω της ισχύος της οποίας να αποφευχθούν μελλοντικοί πόλεμοι στον πλανήτη”, επισημαίνει ο Gruebel.
Ο Ελβετός σημειώνει επίσης ότι η εισαγωγή ενός τέτοιου όρου εκ των υστέρων θα θεωρηθεί ύστατο πισωγύρισμα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης