Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εύθραυστα τα κέρδη των ευρωπαϊκών μετοχών ελέω κρίσης χρέους – Στροφή στις αναδυόμενες

Εύθραυστα τα κέρδη των ευρωπαϊκών μετοχών ελέω κρίσης χρέους – Στροφή στις αναδυόμενες
Οι φήμες για αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας καθώς και για έμμεση λύση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης μέσω της χρήσης των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκαλούν αβεβαιότητα στα χρηματιστήρια της ζώνης του ευρώ σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές.
Ο Mislav Matejka, αναλυτής της JP Morgan εκτιμά ότι τα κέρδη που αποκομίζουν οι εισηγμένες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι εξαιρετικά επισφαλή επειδή δεν αποκλείεται οι εξελίξεις στον τρόπο αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων, που είναι ραγδαίες, να προκαλέσουν απότομη μεταβολή του κλίματος και τα κέρδη να συνοδευτούν από ισόποσες -ή και μεγαλύτερες- απώλειες.
Ως εναλλακτική χρηματαγορά προτείνει τις μετοχές του ρωσικού δείκτη MICEX, ο οποίος διαπραγματεύεται σε ρούβλια. Άλλωστε, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς στην Παγκόσμια Οικονομική Σύνοδο στο Νταβός της Ελβετίας ότι η Ρωσία επιθυμεί την αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας. Η ανάπτυξη επίκειται.
Επενδυτική αναμονή  κατά το τρέχον διάστημα σε ό,τι αφορά τις αγορές της Ε.Ε. συστήνουν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch.
Άλλωστε, ο Philippe Gijsels, επικεφαλής έρευνας στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές για λογαριασμό της γαλλικής BNP Paribas και της Fortis Global Markets εκτιμά ότι οι μετοχές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εμφανίζουν εύθραυστα χαρακτηριστικά μέρα με τη μέρα.
Παρατηρεί ολοένα και διευρυνόμενη τάση απεγκλωβισμού των επενδυτών από τις ευρωπαϊκές μετοχές και τη μεγαλύτερη έκθεση στις αναδυόμενες αγορές. Ταυτόχρονα, σημειώνεται, σύμφωνα με τον Gijsels, διαφοροποίηση της επενδυτικής στρατηγικής, η οποία μεταλλάσσεται σε περισσότερο αμυντική. Τη μερίδα του λέοντος λαμβάνουν μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενώ οι επενδυτές δείχνουν να στρέφονται και στην αγορά των εμπορευμάτων.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης