Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΤΕπ στηρίζει την επιχειρηματικότητα

tags :
Η ΕΤΕπ στηρίζει την επιχειρηματικότητα

Μια νέα πρωτοβουλία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στη δύσκολη συγκυρία που αφορά στην παροχή δανείων της ΕΤΕπ μέσω ελληνικών τραπεζών με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.


Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, κ. Πλ. Σακελλάρη, η εν λόγω πρωτοβουλία έρχεται την κατάλληλη στιγμή, για να στηρίξει την ανάκαμψη μετριάζοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.  Θα επιταχύνει έτσι την πορεία της χώρας προς μία βιώσιμη ανάπτυξη.
Όπως τονίζει ο κ. Σακελλάρης, βρισκόμαστε σήμερα σε διαφορετικές φάσεις ανά χώρα, σε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην Ιστορία.  Για την αντιμετώπιση της κρίσης χρειάστηκαν ταχείες και αποφασιστικές ενέργειες τόσο με βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, όσο και με μακροπρόθεσμο.  Οι χώρες της ΕΕ διέθεσαν δημοσιονομικούς πόρους ύψους άνω των 400 δισ. ευρώ – ήτοι, σχεδόν το 3,3% του ΑΕγχΠ της Ένωσης – για την προώθηση των επενδύσεων, την τόνωση της ζήτησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.  Από Ευρωπαϊκούς πόρους διατέθηκαν περίπου 30 δισ. ευρώ.  Όσο για την ΕΤΕπ, η δέσμη των μέτρων που λάβαμε για να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης αντιπροσωπεύει πάνω από 50 δισ. ευρώ για το 2009 και το 2010.
Η κρίση ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τον καθοριστικό ρόλο των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, όπως η ΕΤΕπ, όσον αφορά την παροχή πιστώσεων για επενδύσεις ζωτικής σημασίας.  Η διασφάλιση διαρκούς διαθεσιμότητας μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης, μέσω χρηματοδοτών που υπηρετούν δημόσιες πολιτικές, όπως η ΕΤΕπ, ήταν ένα από τα σημαντικά στοιχεία της στρατηγικής που εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε από την ΕΤΕπ να διοχετεύσει κεφάλαια στην πραγματική οικονομία, ώστε να σταματήσει η επιβράδυνση των επενδύσεων, και η ΕΤΕπ ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό.
Συνεισφέρουμε στην προσπάθεια να ξεπεράσουμε την κρίση.  Παράλληλα όμως, και αυτό είναι πιο σημαντικό, ενισχύουμε και προωθούμε τις επενδύσεις που καταστούν την Ευρωπαϊκή Οικονομία μακροπρόθεσμα πιο παραγωγική.  Προωθούμε με άλλα λόγια τις συνθήκες για ευημερία μετά την κρίση.
Μια από τις Ευρωπαϊκές προτεραιότητες που προωθούμε είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθότι ο κλάδος αυτός  είναι  αφενός ο  πιο  ευάλωτος από όλους στην κρίση, αλλά αφετέρου πολύ σημαντική πηγή απασχόλησης.  Οι ΜΜΕ στην Ένωση αλλά και την Ελλάδα, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων και πάνω από το 70% της απασχόλησης.  Είναι χώρος ανάπτυξης επιχειρηματικών δεξιοτήτων και καινοτομιών, και συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής.
Οι ΜΜΕ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής αλλά και της Ελληνικής οικονομίας.  Για αυτό, οι ειδικές ανάγκες και ανησυχίες του τομέα αυτού λαμβάνονται υπόψη στην πλειονότητα των πολιτικών και των προγραμμάτων της ΕΕ.
Η υποστήριξη του τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατέχει επίσης κεντρική θέση στην αποστολή του Ομίλου ΕΤΕπ, που είναι ο χρηματοδοτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διευκολύνει την πρόσβαση των ΜΜΕ σε χρηματοδοτήσεις παρέχοντάς τους δάνεια με ανταγωνιστικούς όρους, με τη συνεργασία εμπορικών τραπεζών.  Συμπληρωματικά και παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων στηρίζει τη δημιουργία και την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων μέσω επιχειρηματικών κεφαλαίων και εγγυήσεων.
Η ΕΤΕπ δεν διαθέτει τα μέσα για να εξυπηρετεί άμεσα η ίδια τις χιλιάδες ΜΜΕ που είναι διασπαρμένες στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αντ’ αυτού, μέσω των πιστωτικών γραμμών της, βασίζεται σε ένα δίκτυο εμπορικών τραπεζών, που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τους πελάτες.
Όπως γνωρίζετε, κατόπιν αιτήματος των Κρατών Μελών της Ένωσης, η ΕΤΕπ έχει κινητοποιήσει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη συνολικά 30 δισ. ευρώ  από το 2008 ως το 2011.  Με τη δραστηριότητα αυτή στηρίξαμε περισσότερες από 100 000 ΜΜΕ στο σύνολο της Ευρώπης.
Στηρίξαμε τον κλάδο όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά.  Λόγω της κρίσης προσαρμόσαμε το προϊόν μας και το κάναμε πιο ευέλικτο.  Συνεργαζόμαστε με τις τράπεζες και συνεισφέρουμε να βρεθούν οι πόροι και να ξεπεραστούν οι όποιοι δισταγμοί τους όσον αφορά την παροχή πιστώσεων.
Στην Ελλάδα, από το 2007, και σε συνεργασία με 10 ελληνικές τράπεζες, έχουμε διαθέσει υπέρ των ΜΜΕ στην χώρα συνολικά 1,3 δισ. ευρώ.
Ο αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία γίνεται όλο και περισσότερο αισθητός, καθώς οι εμπορικές τράπεζες διοχετεύουν τα κεφάλαια υπό μορφή ατομικών δανείων στους πελάτες τους.  Για  κάθε  ευρώ  που  χορηγεί  η ΕΤΕπ σε  τράπεζα  εταίρο της, η τελευταία αναλαμβάνει να δανείσει τουλάχιστον δύο ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις, δημιουργώντας έτσι πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.
Οι ελληνικές τράπεζες που συνεργαζόμαστε διαθέτουν εκτεταμένα δίκτυα καταστημάτων και σημαντικά χαρτοφυλάκια δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Τα κεφάλαια χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς της βιομηχανίας, της αγροτοβιομηχανίας, των εμπορικών υπηρεσιών και του τουρισμού.  Ένα μέρος διατίθεται και σε μικρά έργα υποδομής που πραγματοποιούνται από δημόσιους ή και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα.  Την τελευταία διετία στην Ελλάδα έχουν χρηματοδοτηθεί πάνω από 1 600 επιχειρήσεις με κεφάλαια της ΕΤΕπ.
Η δράση της ΕΤΕπ προσφέρει ρευστότητα αλλά και επωφελείς χρηματοδοτικούς όρους.  Αυτό οφείλεται στην ικανότητά της να αντλεί κεφάλαια από τις κεφαλαιαγορές με ελκυστικά επιτόκια («ΑΑΑ») και με μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής.  Στην Ελλάδα την τελευταία τετραετία η χρηματοδότηση των ΜΜΕ μέσω της ΕΤΕπ είχε σημαντικό όφελος για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία λαμβάνοντας υπ όψη και την απαλλαγή από την εισφορά του Νόμου 128.
Μέσα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία και για την συνέχιση και περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας μας υπέρ των ΜΜΕ στην Ελλάδα, το Ελληνικό δημόσιο αποφάσισε να σταθεί αρωγός στην επιχειρηματικότητα.  Με την νέα πρωτοβουλία που ανακοινώνουμε σήμερα, παρέχεται η εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου προς τις Ελληνικές τράπεζες που θα προσφέρουν χρηματοδότηση σε ΜΜΕ στην χώρα σε συνεργασία με την ΕΤΕπ.
Επιπρόσθετα η ΕΤΕπ διεύρυνε το φάσμα των επιχειρήσεων που μπορούν να επωφεληθούν.  Πέρα από τις επιχειρήσεις της τάξεως ως 250 εργαζόμενους, προσθέσαμε τώρα την δυνατότητα χρηματοδοτήσεις και μεγαλύτερων επιχειρήσεων που απασχολούν ως και 3000 εργαζόμενους.  Εργαζόμαστε τώρα ώστε τόσο οι πιστώσεις αυτές, όσο και ο αριθμός των τραπεζών με τις οποίες συνεργαζόμαστε στη χώρα να αυξηθούν περαιτέρω.  Με βάση προηγούμενη εμπειρία, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να διοχετεύσουμε περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως υπέρ των ΜΜΕ στην Ελλάδα για τα επόμενα 3 χρόνια.
Η νέα αυτή πρωτοβουλία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στην χώρα.
Είμαι βέβαιος ότι η συντονισμένη συνέργεια του Ελληνικού Δημοσίου, της ΕΤΕπ και των ελληνικών τραπεζών θα στηρίξει την πραγματική οικονομία αποτελεσματικά.
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων διαχειρίζεται το πρόγραμμα JEREMIE που για την Ελλάδα είναι ύψους 250 εκατ. Ευρώ. Υπογράψαμε ήδη σύμβαση χρηματοδότησης με την Alpha Bank και ολοκληρώνουμε άλλη μια με την Εθνική Τράπεζα για συνολικά κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια θα διατεθούν σε ΜΜΕ και θα χρηματοδοτήσουν νέες και νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις με ιδιαιτέρα ευνοϊκούς όρους, για δάνεια έως 100 χιλ ευρώ. Επιπρόσθετα, το Ταμείο αξιολογεί ήδη προτάσεις από ελληνικές τράπεζες προκειμένου 60 εκατ. ευρώ να διατεθούν στην αγορά μέσω μικρο-πιστώσεων.
Σύντομα, και πάλι μέσω JEREMIE, άλλα 180 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν στις ΜΜΕ μέσω ευνοϊκών δανείων για επενδύσεις σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.
Συνολικά μέσω του προσράμματος JEREMIE, πάνω από 400 εκατ ευρώ θα διοχετευθούν προς τις  ΜΜΕ, εκ των οποίων τα περισσότερα μέσα στο 2011.
Η ΕΤΕπ γνωρίζει την αγορά των ΜΜΕ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.  Η συμμετοχή  μας αποφέρει οφέλη στις χρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις που ξεπερνούν απλώς τα χαμηλότερα επιτόκια.  Συμβάλλει παράλληλα στην περεταίρω ανάπτυξη του μακροπρόθεσμου δανεισμού στην χώρα.
Ο στόχος μας για την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια είναι μια σημαντική παρουσία, και από άποψη όγκου αλλά και από άποψη προστιθέμενης αξίας.  Να βελτιστοποιήσουμε δηλαδή σε συνεργασία με την Πολιτεία και το τραπεζικό σύστημα, τις χρηματοδοτήσεις μας τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, στα πλαίσια της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Η νέα αυτή Ευρωπαϊκή στρατηγική καθορίζει κατευθυντήριες γραμμές για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη πέρα και μετά από την κρίση.  Θέτει πέντε ευρείς στόχους και προτείνει επτά εμβληματικές πρωτοβουλίες για την επίτευξή τους.  Απώτερος σκοπός είναι η έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, με έμφαση στην καινοτομία, την παιδεία, την ψηφιακή κοινωνία και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Όλοι αυτοί οι τομείς καλύπτονται από το δάνειο των 2 δισ. ευρώ που χορηγήσαμε στην Ελληνική Δημοκρατία τον περασμένο Ιούλιο για να εξασφαλισθεί η εθνική συμμετοχή στις επενδύσεις που στηρίζονται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.  Έτσι θα μειωθεί ο κίνδυνος αναβολής επενδύσεων σε βασικές και περιφερειακές υποδομές, και αναμένεται να βελτιωθεί ο ρυθμός απορρόφησης των Διαρθρωτικών Ταμείων.
Στην παρούσα μακροοικονομική συγκυρία, είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία και για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας να διατηρήσει η χώρα την επενδυτική της ικανότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης