Τελευταία Νέα
Διεθνή

Να αναβαθμιστεί το EFSF ζητά ο L. Smaghi - "Η Ιρλανδία δε θα χρεοκοπήσει"

Να αναβαθμιστεί το EFSF ζητά ο L. Smaghi -
Υπερ της αναβάθμισης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) τάχθηκε το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και για πολλούς ο διάδοχος του νυν επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, Lorenzo Bini Smaghi, χαρακτηρίζοντας ως λύση – κλειδί την επιφόρτιση του EFSF με τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα.
«Θα μπορούσε να είναι μία λύση που θα πρόσφερε σταθερότητα στο σύστημα, ενώ θα δινόταν και η ευκαιρία στα κράτη μέλη της ευρωζώνης να αποσυμπιεστούν από τις πιέσεις της αγοράς ομολόγων. Την άποψη αυτή την είχε ζητήσει με την ευρύτερη εκδοχή της και ο Trichet, καθώς στην πρόσφατη ομιλία του μετά την τελευταία σύσκεψη του συμβουλίου της ΕΚΤ, είχε καλέσει της ευρωπαϊκή ηγεσία να βελτιώσει «ποσοτικά και ποιοτικά» το EFSF.
Ο Smaghi θεωρεί ότι η απόφαση για το EFSF είναι πολιτική, καλώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τους Ευρωπαίους να ακολουθήσουν αυτό που υποδεικνύει η αγορά και οι τραπεζίτες: Την αναβάθμιση του ρόλου του EFSF ώστε να σταματήσουν οι πιέσεις που ασκούνται στην αδύναμη περιφέρεια.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Eurostat εξετάζει το ενδεχόμενο το χρέος που εκδίδεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να λογίζεται ως δημόσιο χρέος των κρατών που παρέχουν τις εγγυήσεις, με την αναλογία της συμμετοχής τους σε κάθε έκδοση.
Ο Ιταλός τραπεζίτης αναφέρθηκε και στην Ιρλανδία, επιρρίπτοντας μέρος των ευθυνών για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση της καθυστέρησε να ζητήσει βοήθεια. Δε θεωρεί ότι η χώρα θα κηρύξει πτώχευση, ενώ έκανε γνωστό ότι η ΕΚΤ ακόμη στηρίζει το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης