Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody's: Μικραίνουν τα περιθώρια για τη διατήρηση της άριστης αξιολόγησης από τις ΗΠΑ

Moody's: Μικραίνουν τα περιθώρια για τη διατήρηση της άριστης αξιολόγησης από τις ΗΠΑ
Νέα προειδοποίηση για την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ανακοίνωσε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ ενδεχομένως να χάσουν την άριστη αξιολόγηση του Aaa πολύ νωρίτερα από ότι υπολογιζόταν, εάν δεν λάβουν περισσότερα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος τους.
Η αβεβαιότητα για την ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να θέσει υπό πτωτική τροχιά το έλλειμμα της έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την απόφαση να διευρυνθεί το πρόγραμμα φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις, την πιθανότητα το Κογκρέσο να μην ψηφίσει τελικά τη διεύρυνση του ορίου δανεισμού και τους χειρισμούς της κυβέρνησης με βάση των επερχόμενων περιφερειακών εκλογών του Νοεμβρίου, δηλώνει η Moody’s.
Σύμφωνα με το report του αναλυτή του οίκου Steven Hess, το outlook της αμερικανική οικονομίας παραμένει σταθερό, όμως οι διαφορές με το να γίνει αρνητικό είναι πλέον πολύ μικρές. Αυτή η προοπτική μπορεί να οδηγήσει την αγορά αρνητικά σε σχέση με τα αμερικανικά ομόλογα, την ώρα μάλιστα, που το 50% του συνολικού χρέους των ΗΠΑ (ιδιωτικού και δημόσιου) είναι σε χέρια ιδιωτών. Το ποσοστό αυτό σύμφωνα με τη Moody’s αντιστοιχεί περίπου σε 9 τρις. δολ.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Moody’s θέτει ζητήματα δομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την αμερικανική οικονομία, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο το έλλειμμα αρχικά, και αργότερα να αρχίσει να μειώνεται. Παράλληλα, θεωρεί υπερβολικό για μία χώρα να έχει τόσο μεγάλο ποσοστό χρέους/ΑΕΠ, ο οποίος δείκτης, συμπεριλαμβανομένου και του ιδιωτικού χρέους, φτάνει στο 426%, και είναι διπλάσιος από αυτό της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας. Είναι η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος, μεταξύ αυτών που απολαμβάνουν την άριστη αξιολόγηση αναφέρει η Moody’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης