Τελευταία Νέα
Διεθνή

FXCM Hellas: H υποβάθμιση της Ιαπωνίας δημιουργεί νέες ισορροπίες στην αγορά συναλλάγματος

tags :
FXCM Hellas: H υποβάθμιση της Ιαπωνίας δημιουργεί νέες ισορροπίες στην αγορά συναλλάγματος
Εν αναμονή της ανακοίνωσης του ΑΕΠ της Αμερικής βρίσκονται οι χρηματαγορές ανά τον πλανήτη. Η χθεσινή υποβάθμιση της Ιαπωνίας από τη Standard & Poor's άνοιξε νέο κύκλο στην αγορά συναλλάγματος, σύμφωνα με την FXCM Hellas και έκανε την αρχή για αλλαγέςε στις αξιολογήσεις των οικονομιών περισσότερων ισχυρών χωρών, σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας.
Η χθεσινή υποβάθμιση της Ιαπωνίας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P εκτός από το γεγονός ότι αποτέλεσε παράγοντα αύξησης του χρηματοπιστωτικού ρίσκου, άνοιξε και ένα νέο κεφάλαιο καθώς ουσιαστικά είναι η πρώτη από τις ισχυρές χώρες που δέχεται αυτό το πλήγμα.
Αυτό που προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με την FXCM, είναι το αν αυτή τη φορά θα υπάρξει ένας νέος κύκλος υποβάθμισης ισχυρών χωρών, με αποτέλεσμα το ρίσκο να απογειωθεί. Το χρέος της Ιαπωνίας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι 200% και η υποβάθμιση αυτή αναμένεται να επηρεάσει το κόστος δανεισμού της χώρας. Άλλωστε αν αναλογιστούμε ότι όλα ξεκίνησαν από το χρέος της Ελλάδας που ήταν 110% του ΑΕΠ, τότε οι Ιάπωνες δικαίως ανησυχούν για το τι μπορεί να συμβεί στη περίπτωσή τους. Ο πληθωρισμός στο Τόκυο σημείωσε πτώση κατά 0,2% καλύτερα των εκτιμήσεων για πτώση 0,3% στοιχείο που δείχνει ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις μειώνονται μεν, παραμένουν δε. Πτώση 2,0% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις έναντι εκτιμήσεων για άνοδο κατά 0,7%.
Ακόμα και η υποβάθμιση όμως δεν ήταν αρκετή για να ασκήσει πιέσεις στο γεν, αφού η αρχική έντονη πτώση γρήγορα υποχώρησε. Έτσι η ισοτιμία USD/JPY διαπραγματεύεται στα 82,65 γεν.
Στην Ευρώπη το ενδιαφέρον παραμένει στο πως θα βρεθεί η χρυσή τομή προκειμένου κάποια κράτη να υποχρεωθούν σε αναδιάρθρωση χρέους. Είναι σαφές ότι παρά την εικόνα που έχει διαμορφωθεί και θέλει τη Γερμανία να είναι ανοιχτή σε μια τέτοια προσπάθεια, αυτό είναι σίγουρο ότι θα γίνει μόνο όταν αυτή βεβαιωθεί ότι δε θα αναλάβει κανένα οικονομικό βάρος.
Σχετικά με το ευρώ, αναφέρουμε ότι κινήθηκε ανοδικά για όγδοη συνεχόμενη ημέρα έναντι του δολαρίου, διαμορφώνοντας υψηλό στην περιοχή του 1,3758.
Όπως αναφέρθηκε και χθές στην ανάλυση της FXCM (www.fxgreece.gr), αναμένουμε μια αξιόλογη διορθωτική κίνηση προτού η τιμή ξεπεράσει την περιοχή του 1,3800, λόγω της εκτεταμένης ανόδου, αλλά και της υπεραγορασμένης κατάστασης των ταλαντωτών. Οι πρώτες στηρίξεις για σήμερα βρίσκονται στην περιοχή του 1,3630-50 και ακολουθεί η περιοχή του 1,3550-70.Βασικός στόχος μας σε περίπτωση διορθωτικής κίνησης μέσα στις επόμενες ημέρες, θα είναι η περιοχή του 1,3500 ή και 1,3450.
Σήμερα επίσης αναμένεται η ανακοίνωση του ΑΕΠ 4ου τριμήνου της Αμερικής, με τις αγορές να περιμένουν ένα θετικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που το ΑΕΠ ενισχυθεί κατά 3,5%, ή περισσότερο, θα είναι πιθανή η έντονη άνοδος του δολαρίου στην αγορά και κατά συνέπεια η πτώση του EUR/USD, και επιβεβαίωση του πτωτικού σεναρίου μας.
Οι χρηματιστηριακές αγορές εξακολουθούν να κινούνται υψηλότερα, γεγονός το οποίο, κατά την άποψη μας, δε δικαιολογείται καθώς το κλίμα είναι πλέον διαφορετικό, τα εμπορεύματα σημειώνουν σημαντική πτώση και οι δείκτες είναι εδώ και αρκετό καιρό σε υπερτιμημένα για την ώρα επίπεδα. Επομένως θεωρούμε ότι ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος.

Αντιστάσεις: 1,3700-20/ 1,3770-00/ 1,3850.
Στηρίξεις: 1,3580-00/ 1,3530-50/ 1,3480-00.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης