Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stiglitz: Το αδύναμο ευρώ είναι καλό για τη Γερμανία και κακό για τις ΗΠΑ

Stiglitz: Το αδύναμο ευρώ είναι καλό για τη Γερμανία και κακό για τις ΗΠΑ
Να αλλάξει άμεσα τον τρόπο διάθεσης των κρατικών της δαπανών καλεί την αμερικανική κυβέρνηση ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz, μιλώντας σήμερα από το Νταβός της Ελβετίας, επισημαίνοντας ότι εάν δεν υπάρξουν αλλαγές τότε η ανάκαμψη θα παραμείνει σε «αναιμικά» επίπεδα.
Το πραγματικό πρόβλημα των ΗΠΑ δεν είναι το ύψος των ποσών που διαθέτει, αλλά ο σκοπός για τον οποίο τα διαθέτει, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Stiglitz. Θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στις επενδυτικές δαπάνες και να ¨κόψει¨ τις δαπάνες για τους εξοπλισμούς ώστε να «είναι σε ετοιμότητα έναντι ανύπαρκτων εχθρών» δήλωσε ο νομπελίστας. Οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται πια περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αλλά μέτρα που θα ενεργοποιήσουν τις παραγωγικές δυνάμεις, πρόσθεσε.
Ο Stiglitz υπεραμύνθηκε και των κευνσιανικών θεωριών, στις οποίες πιστεύει και έχει δεχτεί σκληρή κριτική γι’ αυτές. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται αυτά που υποστηρίζει ο κευνσιανισμός, σχετικά με το ρόλο του κράτους ως υποστηρικτή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στις επενδύσεις, δεν γνωρίζει από οικονομικά ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο Stiglitz σχολίασε και το ευρώ, αναφέροντας ότι «το αδύναμο ευρώ είναι καλό για τη Γερμανία και κακό για τις ΗΠΑ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης