Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμη... στροφή στην τάση του χρυσού - Θα ξαναπάρει την ανιούσα;

tags :
Κρίσιμη... στροφή στην τάση του χρυσού - Θα ξαναπάρει την ανιούσα;
Η περίοδος της διόρθωσης στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων φτάνει στο τέλος της. O Jim Rogers ήδη από τις προηγούμενες ημέρες προειδοποιεί για τη στροφή της προτίμησης των μεγαλοεπενδυτών σε απτές επενδύσεις και όχι σε μετοχές και ομόλογα. Στην περίπτωση, εξάλλου, των μετοχών, συστήνει μόνο short τοποθετήσεις.
Στην αγορά όμως των εμπορευμάτων και των πολύτιμων μετάλλων ειδικότερα, προτείνει σταθερές τοποθετήσεις. Διαβλέπει μακροπρόθεσμα κέρδη.
Πράγματι, η αγορά του χρυσού βρίσκεται σε λανθάνουσα φάση σε παρόντα χρόνο. Σε σχέση με τις αρχές του 2009 και τις ανάλογες αναλύσεις και προβλέψεις εκείνης της εποχής, ο χρυσός βρίσκεται αρκετά ψηλά σε τιμή.
Σε σχέση όμως με τα υψηλά που σημείωσε μετά τον τέλος του καλοκαιριού του 2010, είναι οφθαλμοφανές ότι διαπραγματεύεται σε συμφέρουσα τιμή αγοράς.
Ο Li Ning, αναλυτής της CIFCO στη Σανγκάη προβλέπει απεμπλοκή ακόμη περισσότερων hedge funds από την αγορά του χρυσού οπότε η τιμή του είναι δυνατόν να καταστεί ακόμη πιο συμφέρουσα.
Ποιος όμως θα αγοράσει; Ο Rogers έκανε λόγο για μεγαλοεπενδυτές αλλά δεν πρόκειται μόνο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του βεληνεκούς του. Πρόσφατα, η Bank of Japan ανακοίνωσε τη στροφή της στην αγορά χρυσού για να σταθεροποιήσει την αξία των διαθεσίμων της ενώ η People's Bank of China δε σταμάτησε ποτέ να αγοράζει χρυσάφι, αν και οι αγορές πλέον καταλαμβάνουν χαμηλότερο μερίδιο. Παρόμοια στρατηγική προτίθενται να ακολουθήσουν το ερχόμενο διάστημα και οι Κεντρικές Τράπεζες όλων των αναδυόμενων χωρών που εξελίσσονται σε κυρίαρχους αγοραστές πολύτιμων μετάλλων: η Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας, η Reserve Bank of Australia, η Reserve Bank of India, ακόμη και η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά.
Πρόσφατα οι αναλυτές της Standard & Poor's εκτίμησαν πιθανή ετήσια άνοδο της τιμής ύψους 20%. Πρόκειται, βέβαια, για μικρότερη άνοδο από την περσινή, η οποία είχε φθάσει το 29%.
“Η διόρθωση στην τιμή του χρυσού χάνει τον αντίκτυπό της. Κατευθυνόμαστε προς υψηλότερες τιμές”, τονίζει ο Jim Steel, αναλυτής της HSBC στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων.
Πράγματι, η διόρθωση στην τιμή του χρυσού εντός 2011 είναι αδιαμφισβήτητη. Μέσα σε έναν μήνα στο νέο έτος η τιμή στο χρυσάφι έχει υποχωρήσει κατά 6%. Όμως βρισκόμαστε στο κομβικό σημείο αλλαγής τάσης. Μ' αυτόν τον τρόπο εξηγεί τις καθημερινές αυξομειώσεις στην τιμή ο Tom Pawlicki, αναλυτής της MF Global Holdings με έδρα το Σικάγο. Τονίζει μάλιστα ότι ο Φεβρουάριος ενδεχομένως να είναι ο μήνας της αλλαγής τάσης μιας και τα τρία τελευταία χρόνια στον δεύτερο κατά σειρά μήνα του έτους καταγράφεται άνοδος στην τιμή του χρυσού.
Ο αναλυτής του ομίλου Virtual Metals, Carl Firman εκτιμά ότι η αποχώρηση αρκετών hedge funds από την αγορά χρυσού συνέβη διότι εκτίμησαν ότι το ρίσκο έχει μειωθεί στις αγορές. Η μείωση του κόστους δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης που παρουσιάζουν οικονομικά προβλήματα έπαιξε το ρόλο της και τα hedge funds που εκτίμησαν ότι το κλίμα σταθεροποιείται, προτίμησαν να προβούν σε ρευστοποιήσεις των κερδών τους. Ενόψει σημαντικών αποφάσεων στην ευρωζώνη όμως, θα επιχειρήσουν εκ νέου τοποθετήσεις στη “σιγουριά” των πολύτιμων μετάλλων και ιδιαίτερα του χρυσού.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης