Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα κυβέρνηση χωρίς έρεισμα στην Αίγυπτο - Κλειστές οι τράπεζες, υποβάθμιση από Moody's

Νέα κυβέρνηση χωρίς έρεισμα στην Αίγυπτο - Κλειστές οι τράπεζες, υποβάθμιση από Moody's
(upd5) Αποσταθεροποιεί τις ασιατικές και αφρικανικές χρηματαγορές η έκρυθμη κατάσταση στην Αίγυπτο. Οι διαρκείς διαδηλώσεις και τα ξεσπάσματα βίας των διαδηλωτών ανάγκασαν την κυβέρνηση να κρατήσει κλειστές τις τράπεζες την Παρασκευή αλλά και σήμερα. Το ίδιο ισχύει και για το χρηματιστήριο της χώρας.
Η εξέλιξη αυτή ακυρώνει την προγραμματισμένη για σήμερα δημοπρασία ομολόγων ύψους 683 εκατ. δολαρίων. Την προηγούμενη Πέμπτη δημοπρατήθηκαν εξάμηνα έντοκα συνολικού ύψους 426,9 εκατ. δολαρίων με την απόδοση – ρεκόρ του 10,6%, έναντι 10,2% της τελευταίας δημοπρασίας του 2010. Οι αναλυτές της Banque Saudi Fransi εκτιμούν ότι μόλις η Αίγυπτος επιστρέψει για να δανειστεί πάλι από τις αγορές θα συναντήσει πρόβλημα αγοραστικής ζήτησης και κάλυψης της προσφοράς ομολόγων. Ο στόχος της κυβέρνησης πριν τις ταραχές ήταν μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% το 2015, στόχος δύσκολα επιτεύξιμος μετά τις τωρινές εξελίξεις. Αναμένεται νέα αύξηση της απόδοσης των ομολόγων του αιγυπτιακού δημοσίου.
Η κατάσταση στην Αίγυπτο βρίσκεται εκτός ελέγχου. Η απαγόρευση κυκλοφορίας και τα άρματα μάχης στους δρόμους δεν πτόησαν τους διαδηλωτές.
Ο Χόσνι Μουμπάρακ δέχεται σφοδρές πιέσεις να συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης. Ο ίδιος δεν δέχεται να παραιτηθεί και έκανε δημόσια έκκληση στον νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό, τον στρατηγό Αχμάντ Σαφίκ να δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις εξεύρεση θέσεων εργασίας για τους Αιγύπτιους.

Σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό του Μουμπάρακ Γερμανία και Moody's


Ωστόσο, η παραίτησή του απαιτείται από το λαό ολοένα και πιο μαζικά. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η Γερμανία δήλωσε ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη της στα αιγυπτιακά τοκοχρεωλύσια που σκοπεύει να εκδώσει η χώρα, αν δεν λυθεί η κατάσταση χάους, καταλαβαίνει ότι η θηλιά στο λαιμό του Μουμπάρακ στενεύει επικίνδυνα.
Το πολιτικό ρίσκο που έχει συσσωρευτεί στην Αίγυπτο είναι δικαιολογημένα πολύ μεγάλο και η Moody's υποβάθμισε την οικονομία της χώρας ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που επικρατεί. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ακύρωση των δημοπρασιών ομολόγων. Αρνητικές οι προοπτικές της οικονομίας της χώρας, σύμφωνα με το διεθνή οίκο αξιολόγησης.
Τα αιγυπτιακά ομόλογα βρίσκονται πλέον στην κλίματα Ba2 από Ba1, κατά μία βαθμίδα χαμηλότερα.

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση Αχμέντ Σαφίκ - Απορρίπτουν τις επιλογές Σαφίκ-Μουμπάρακ οι διαδηλωτές


Στο μεταξύ ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Αχμέντ Σαφίκ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Αιγύπτου, παίρνοντας το χρίσμα από τον Μουμπάρακ. Συνέταξη τη νέα κυβέρνηση η οποία υποσχέθηκε αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, δικαιότερο οικονομικό σύστημα και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ωστόσο, ο Σαφίκ θεωρείται άνθρωπος του προέδρου και η σύνθεση της νέα κυβέρνησης καθαρά υποκινημένη από τον Μουμπάρακ. Συνεπώς, σε καμία περίπτωση δεν αφήνει ευχαριστημένο τον αιγυπτιακό λαό. Οι επιλογές Υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας αποδοκιμάζονται από τους διαδηλωτές, οι οποίοι επιμένουν να ζητούν σε πολυπληθέστατη διαδήλωση στην κεντρική πλατεία του Καϊρου την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ. Πλην όμως, ο ίδιος αρνείται ρητά να παραιτηθεί και προσηλώνεται στη σύνθεση κυβέρνησης "εθνικής ασφάλειας".

www.bankingnews.gr

(Πρώτη ενημέρωση: 31/01/11 08:36)

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης