Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθερές οι πορτογαλικές τράπεζες σύμφωνα με τη Γερμανία – Πίστωση χρόνου σε Ισπανία

Σταθερές οι πορτογαλικές τράπεζες σύμφωνα με τη Γερμανία – Πίστωση χρόνου σε Ισπανία
Για τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαρτίου, απ' ό,τι φαίνεται, μετατίθενται οι οριστικές αποφάσεις για το μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και την αναθεώρηση των όρων δανεισμού Ελλάδας και Ιρλανδίας.
Η σύνοδος των κορυφαίων ηγετών της Γηραιάς Ηπείρου την ερχόμενη Παρασκευή εκτός απροόπτου δεν θα βγάλει κάποια απόφαση.
Πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση αναφέρουν ότι η “ηγέτιδα δύναμη” της ευρωζώνης εκτιμά ως σταθερό τον πορτογαλικό τραπεζικό κλάδο και θεωρεί ότι η χώρα μπορεί να αποφύγει την ένταξη στο μηχανισμό. Η Καγκελαρία τάσσεται επίσης υπέρ της παροχής χρόνου στην Ισπανία να εξομαλύνει την κατάσταση στο δυσχερές τοπίο του δικού της τραπεζικού πλάνου μέσω των χρημάτων των κυβερνητικών εγγυήσεων χωρίς η Γερμανία και η Ε.Ε. γενικότερα να παρέμβουν οικονομικά.
Η γερμανική γραμμή δεν αλλάζει και παραμένει πιστή στη φιλοσοφία των οδυνηρών μέτρων λιτότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά προβλήματα. Ταυτόχρονα, συνειδητοποιεί ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία πολύ δύσκολα θα εμφανιστούν συνεπείς μ' αυτά που υπέγραψαν. Γι' αυτό το λόγο, δεν επιθυμεί ένταξη και άλλων χωρών στο μηχανισμό αλλά ούτε και χαλάρωση των όρων του μηχανισμού για να μην γίνει ελκυστικότερος ως δημοσιονομική λύση και χρησιμοποιηθεί από τις χώρες.
Η χαλάρωση των όρων δανεισμού των δύο χωρών που δέχονται οικονομική στήριξη θα γίνει μεμονωμένα και υπό το πρίσμα της ταυτόχρονης επιβάρυνσης των ομολογιούχων, όπως δηλαδή εδώ και καιρό διακηρύττουν Μέρκελ και Σαρκοζί.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης