Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μείωση τραπεζικών κερδών και τζίρου από τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος

Μείωση τραπεζικών κερδών και τζίρου από τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος
Φθίνουσα πορεία θα ακολουθήσουν και το 2011, όπως και στο τέλος του 2010, οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος των διεθνών χρηματοπιστωτικών ομίλων ανά τον πλανήτη.
Η Ειδική Επιτροπή που εποπτεύει τις τραπεζικές επενδύσεις σταθερού εισοδήματος εκτιμά μείωση της δραστηριότητας κατά 35% με 40% με τη Barclays και την Credit Suisse να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην ελαττωμένη δραστηριότητα.

Οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος έχουν αποτελέσει “μηχανή κερδών” για τις περισσότερες τράπεζες στο παρελθόν. Όλα αυτά όμως πριν το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Κάθε ηγέτιδα επενδυτική τράπεζα επεδίωκε να διανείμει χρήμα σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος με την προοπτική του σίγουρου και μεγάλου ποσοστού κέρδους. Η ποικιλία των προϊόντων ήταν μεγάλη. Όμως η εξάντληση της μόχλευσης επέφερε την πίεση στις επενδύσεις τέτοιου είδους.
Η Goldman Sachs κατέγραψε μείωση κερδών στις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος κατά 37% για το σύνολο του 2010 ενώ το αντίστοιχο ποσοστό της Citigroup ανήλθε στο 34,1%, βάσει των επίσημων οικονομικών της αποτελεσμάτων.
Σύμφωνα με πηγές της FICC, της εποπτικής Αρχής δηλαδή των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος δεν θα δούμε στα αποτελέσματα του 2010 των ευρωπαϊκών τραπεζών τα κέρδη του 2009, όταν η Deutsche Bank είχε ανακοινώσει 13,6 δισ. ευρώ και η Barclays 20,6 δισ. ευρώ από τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Πόσο μάλλον να δούμε τέτοια κέρδη στα αποτελέσματα του 2011...
Άλλωστε, ο τζίρος έχει υποχωρήσει στα ¾ εκείνου του 2009 και αναμένεται η τάση να παραμείνει πτωτική και για τη χρονιά που διανύουμε.
Ανασταλτικός παράγοντας είναι και η σταδιακή εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ που επιζητούν κεφάλαια εγγυημένα υψηλής αξιολόγησης, τη στιγμή που η προέλευση των κερδών από τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος αφορά ένα... μείγμα κεφαλαίων που δεν λαμβάνουν αυστηρά και μόνο την άριστη αξιολόγηση.
Η UBS εκτιμά ότι με την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ το 2013, η κεφαλαιακή επάρκεια της Credit Suisse θα καλύπτει κατά 60% τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για Deutsche Bank και Barclays θα βρίσκεται στα επίπεδα του 50% και 40%. Καθίσταται ολοφάνερο ότι οι επενδύσεις αυτές, παρότι για πολλά χρόνια στο παρελθόν βασίστηκαν επάνω τους οι τράπεζες, γίνονται τώρα ολοένα και περισσότερο ασύμφορες.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης