Τελευταία Νέα
Διεθνή

FXCM: Η αστάθεια στη Μ. Ανατολή μειώνει το χρηματοπιστωτικό ρίσκο στην Ευρώπη

tags :
FXCM: Η αστάθεια στη Μ. Ανατολή μειώνει το χρηματοπιστωτικό ρίσκο στην Ευρώπη
Ανοδικά εξακολουθεί να διαπραγματεύεται το ευρωπαϊκό νόμισμα με την εικόνα στη διεθνή οικονομία να είναι μικτή.
Από τη μια,παρετηρείται μία πολύ μεγάλη αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου λόγω των γεγονότων στην Αίγυπτο και γενικότερα στη Μέση Ανατολή, με καμία από τις ισχυρές χώρες της περιοχής να μην παίρνει θέση στα όσα διαδραματίζονται αφού ο φόβος για μετάδοση των ταραχών είναι εμφανής.
Από την άλλη, στην Ευρώπη έχουμε αποκλιμάκωση του χρηματοπιστωτικού ρίσκου, παρατηρεί στο σημερινό της report η FXCM, γεγονός που προκαλεί την άνοδο του ευρωπαϊκού νομίσματος. Η αποκλιμάκωση αυτή οφείλεται κυρίως στις προσπάθειες επίλυσης του χρέους της Ελλάδας βάσει του γερμανικού σχεδίου, το οποίο θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρό εάν εφαρμοστεί. Αυτός είναι και ο λόγος που τα χρηματιστήρια έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την ανοδική τους τάση και να αποφύγουν μια διόρθωση. Στήριξη λαμβάνουν και από τα εμπορεύματα τα οποία είναι ο μεγάλος κερδισμένος των ημερών καθώς οι ανησυχίες και η γεωπολιτική αναταραχή έχουν εκτοξεύσει τις τιμές τους.
Οι ανησυχίες όμως δε περιορίζονται μόνο στα όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της Κίνας η οποία απαγορεύει οποιαδήποτε αναφορά στα όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο, υπό το φόβο εξέγερσης των Κινέζων. Παρατηρείται μία αύξηση των πιέσεων των επιτοκίων αφού τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσουν το πληθωρισμό. Ο δείκτης μεταποίησης PMI σημείωσε αύξηση στις 52,9 μονάδες οι οποία μπορεί να ήταν χειρότερη των εκτιμήσεων για 54,1 αλλά δείχνει ότι η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται.
Έτσι, το ευρώ, διαπραγματεύεται στα 1,3745 έναντι του δολαρίου ενώ ανοδικά κινείται και έναντι του ελβετικού φράγκου. Η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρώπη (στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008), σε συνδυασμό με τα αρνητικά στοιχεία από την Αμερική δεν κατάφεραν να βοηθήσουν το δολάριο να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Ο δείκτης PCE, ο οποίος έχει σημαντική βαρύτητα στις εκτιμήσεις της Fed για τον πληθωρισμό, υποχώρησε σε ετήσια βάση, στα χαμηλότερα επίπεδα, από την αρχή της καταγραφής των στοιχείων το 1959.
Τεχνικά, η ισοτιμία δοκιμάζει πλέον τις σημαντικές αντιστάσεις του 1,3780-00 και αναμένουμε να δούμε εάν αυτά τα επίπεδα θα καταφέρουν να περιορίσουν την άνοδο και να οδηγήσουν στην πολυαναμενόμενη διόρθωση.
Μια καθαρή ανοδική διάσπαση του 1,3800 θα άνοιγε το δρόμο για τους επόμενους στόχους, στην περιοχή του 1,4000. Εάν όμως οι αντιστάσεις επιβεβαιωθούν, η διορθωτική κίνηση που θα ακολουθήσει θα έχει ως πρώτο στόχο τις στηρίξεις του 1,3660-80 και στη συνέχεια το 1,3580-00.
Ανοδικά επίσης κινούνται τα commodity currencies δεχόμενα στήριξη από την άνοδο των εμπορευμάτων. Το αυστραλιανό δολάριο σημειώνει άνοδο στα 1,0030 έναντι του δολαρίου, μετά και από την ανακοίνωση των επιτοκίων τα οποία παρέμειναν αμετάβλητα στο 4,75% σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί η ανάπτυξη της χώρας από τις καταστροφικές πλημμύρες, όπως δήλωσε και Glenn Stevens της RBA, ενώ συμπλήρωσε ακόμα ότι οι προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της χώρας θα έχουν περιορισμένες επιπτώσεις στο πληθωρισμό ο οποίος αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ του 2% και του 3% που είναι και ο στόχος της κεντρικής τράπεζας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης