Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος εποχής για τον Χ. Μουμπάρακ στην Αίγυπτο

tags :
Τέλος εποχής για τον Χ. Μουμπάρακ στην Αίγυπτο
(upd)Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές ανακοίνωσε πριν από λίγο ο επί 30 και πλέον χρόνια πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, μετά από οκτώ ημέρες έντονων διαμαρτυριών, που κόστισαν τη ζωή σε 300 περίπου διαδηλωτές.
Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Αιγύπτιος πρόεδρος ανέφερε ότι υπηρέτησε για πολλά χρόνια την Αίγυπτο, ενώ γνωστοποίησε ότι θα εργαστεί κατά τους τελευταίους μήνες της θητείας του για την ομαλή μετάβαση της εξουσίας. Πρόσθεσε δε ότι κύρια προτεραιότητά του είναι η σταθερότητα του έθνους.
Οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.


Νωρίτερα το www.bankingnews.gr μετέδιδε:

Ο 82χρονος Αιγύπτιος πρόεδρος Χ. Μουμπάρακ αναμένεται να εκφωνήσει λόγο αργότερα σήμερα, στον οποίο θα αναφέρει ρητώς ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές, αλλά θα τονίσει ότι μέχρι τη διενέργεια των εκλογών αυτών θα παραμείνει στη θέση του για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων συμπατριωτών του, όπως μεταδίδει το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.
Με βάση τις πληροφορίες του Αλ Αραμπίγια, που δεν βασίζονται σε επίσημα στοιχεία, ο διορισμένος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν άρχισε ήδη επαφές με εκπροσώπους διαφόρων κομμάτων και κινημάτων της Αιγύπτου.
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των New York Times αποκαλύπτει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον Μουμπάρακ να μην υποβάλει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο θα γίνουν τον Σεπτέμβριο και μέχρι τώρα ο Μουμπάρακ ήθελε να είναι ξανά υποψήφιος για μια νέα έκτη εξαετή θητεία.
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι βγήκαν σήμερα στους δρόμους, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη κινητοποίηση σε οκτώ ημέρες διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Μουμπάρακ. Κανένα βίαιο επεισόδιο δεν καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Μετά από μια εβδομάδα διαδηλώσεων στη χώρα, οι οικονομικές συνέπειες της εξέγερσης είναι αισθητές. Οι τουρίστες, μία από τις κυριότερες πηγές εσόδων για την Αίγυπτο, σταμάτησαν να έρχονται, και οι αλλοδαποί τράπηκαν σε φυγή. Οι τράπεζες και το χρηματιστήριο παραμένουν κλειστά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης