Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Ναι στην ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση αλλά με όρους

Γερμανία: Ναι στην ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση αλλά με όρους
Διατεθειμένο φαίνεται το Βερολίνο να υπαναχωρήσει και να δεχτεί την πρόταση Σαρκοζί -αλλά και Σόιμπλε- περί συλλογικής ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης.
Η ιδέα αυτή θεωρείται βήμα προς την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωζώνης με κοινές σταθερές πολιτικές γραμμές για τα μέλη της. Χρειάζεται όμως μεγάλη συναίνεση από την Άνγκελα Μέρκελ και τη Γερμανία για να υιοθετηθεί.
Η ιδέα ήταν κατ' αρχήν γαλλική και σκοπεύει να ενισχύσει το ρόλο του eurogroup, να συμβάλει στη μεγαλύτερη ισχύ των αποφάσεών του και σταδιακά να το υποκαταστήσει.
Η Γερμανία φαίνεται πρόθυμη να συμμετέχει στο εγχείρημα αν λάβει εγγυήσεις πως προτεραιότητα της νέας οικονομικής διακυβέρνησης θα είναι η εξασφάλιση της ανάπτυξης και η ανταγωνιστικότητα.
Υπάρχει γενική συμφωνία ότι οι τράπεζες πρέπει να διασωθούν σε περίπτωση που υπάρξει κίνδυνος γι' αυτές και επίσης οι χώρες πρέπει να δίνουν εχέγγυα για συνεχίζουν το δημόσιο δανεισμό τους. Μια ακόμη προϋπόθεση για να συμμετάσχει η Γερμανία αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας στην απασχόληση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Από την άλλη, οι Γερμανοί ζητούν να αναγνωρίζονται από τους εργοδότες πανεπιστημιακά πτυχία και πτυχία τεχνικών σχολών.
Οι ιδέες της εναρμόνισης της φορολογικής κλίμακας των χωρών της ευρωζώνης βρίσκονται ακόμη στα σκαριά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης