Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε διαρκή και σκληρή επιτήρηση μπαίνουν Ισπανία και Πορτογαλία

Σε διαρκή και σκληρή επιτήρηση μπαίνουν Ισπανία και Πορτογαλία
Σε μόνιμη επιτήρηση θα βρίσκεται η Ισπανία μέχρι την προσαρμογή της στους κανόνες της ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισπανικού τύπου, τα οποία αναφέρονται στις συνομιλίες της κυβέρνησης με την Κομισιόν.
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής οι αξιωματούχοι της ΕΕ επεξεργάζονται ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει μεν την άμεση προσαρμογή τόσο της Ισπανίας όσο και της Πορτογαλίας, χωρίς όμως αυτές να προσφύγουν στο μηχανισμό στήριξης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Financial Times, μεταξύ των προτάσεων που συζητούνται είναι να τεθούν υπό καθεστώς εποπτείας τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία προκειμένου να αποφευχθεί η ακόμα πιο «επώδυνη» λύση της ένταξης στο μηχανισμό στήριξης. Μ’ αυτόν τον τρόπο, οι Ευρωπαίοι διερευνούν τρόπους προκειμένου να μην αυξηθούν περαιτέρω τα κεφάλαια του ισχύοντος μηχανισμού στήριξης, διότι πιθανή ενίσχυση της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας θα προϋπέθετε ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου. Σε περίπτωση υιοθέτησης του σχεδίου «αυξημένης επιτήρησης» από την ΕΕ το μόνο που θα έχουν αποφύγει οι δύο χώρες θα είναι η υπογραφή μνημονίου με τους δανειστές.
Οι κρίσιμες αποφάσεις για τις χώρες της ευρωζώνης δεν πρόκειται να ληφθούν ωστόσο στην επικείμενη σύνοδο αλλά προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν τον προσεχή Μάρτιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης