Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φοβούνται την ανατίμηση του φράγκου οι Ελβετοί - Καμπανάκι κινδύνου από τον T. Jordan

Φοβούνται την ανατίμηση του φράγκου οι Ελβετοί - Καμπανάκι κινδύνου από τον T. Jordan
Προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις της ανατίμησης του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ έκανε ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, Thomas Jordan, επισημαίνοντας ότι η σημαντική αύξηση που παρατηρείται, εάν συνεχιστεί, μπορεί να πλήξει την ανάπτυξη.
Για την εξαγωγική δραστηριότητα της Ελβετίας, τόσο ισχυρό ελβετικό φράγκο είναι πολύ αρνητική εξέλιξη, ανέφερε ο Jordan, επισημαίνοντας ότι ο εν λόγω κλάδος είναι πολύ σημαντικός για την πορεία της οικονομίας. Μάλιστα, οι εξαγωγές της χώρας συμβάλλουν κατά 50% περίπου στο ΑΕΠ της Ελβετίας.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το τελευταίο 12μηνο το ελβετικό φράγκο έχει αυξηθεί κατά 14% έναντι του ευρώ και 13% έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αντιμετωπίζουν το ελβετικό νόμισμα ως «ασφαλές καταφύγιο». Στις 30 Δεκεμβρίου, το ελβετικό νόμισμα έφτασε στα επίπεδα ρεκόρ των 1,2402 φράγκων/ευρώ.
Η ελβετική οικονομία εκτιμάται ότι σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2010, αλλά ο ρυθμός αυτός αναμένεται να επιβραδυνθεί σε 1,5% εφέτος, λόγω της ανατίμησης του φράγκου. Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έχει αναστείλει τις αγορές ευρωπαϊκών και αμερικανικών ομολόγων από τον περασμένο Ιούνιο σε μια προσπάθεια της να ελαχιστοποιήσει την ανατίμηση του νομίσματος της. Ενδέχεται δε να ανακοινώσει ζημίες για τη χρήση του 2010 εφόσον η υποτίμηση του ευρώ είχε ως αποτέλεσμα την απομείωση της αξίας των συναλλαγματικών της αποθεμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης