Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έντονες γαλλογερμανικές διεργασίες ενόψει της Συνόδου - Διακυβέρνηση και EFSF στο επίκεντρο

Έντονες γαλλογερμανικές διεργασίες ενόψει της Συνόδου - Διακυβέρνηση και EFSF στο επίκεντρο
Πολύ κοντά σε συμφωνία για μία στενότερη «οικονομική διακυβέρνηση» στην Ευρωζώνη βρίσκονται η Γερμανία και η Γαλλία, αν και ακόμη η διαφαινόμενη συμφωνία αφορά τις βασικές αρχές στο σχέδιο που αποκαλείται «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας». Αυτό αναφέρει η εφημερίδα «Financial Times» επισημαίνοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες οι εξελίξεις θα κρίνουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει ότι το σχέδιο θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως τη συνταγματική κατοχύρωση για τη μείωση του δημόσιου δανεισμού και ένα σύστημα εθνικών πλαισίων για την αντιμετώπιση τραπεζικών κρίσεων. Η Γερμανία ζητά επίσης αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και την εισαγωγή κριτηρίων, με τα οποία θα μετράται η ανταγωνιστικότητα, όπως το κόστος εργασίας, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων ή οι επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία. Αντικείμενο συζητήσεων θα είναι η απαγόρευση τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών και η μεγαλύτερη εναρμόνιση της φορολογίας των επιχειρήσεων.
Σε διαφορετικό δημοσίευμα, αυτό του Reuters, η Γερμανία εμφανίζεται πρόθυμη στην αύξηση της χρηματοδότησης του Eυρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να ελαφρυνθεί το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, εμφανίζεται η Γερμανία.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι, παρά τις επίσημες δηλώσεις στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης πως δεν χρειάζεται αύξηση των πόρων του EFSF πάνω από το ποσό των 440 δισ. ευρώ, κατ' ιδίαν υπονοούν ότι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αυτό, εφόσον πεισθούν ότι η αύξηση είναι αναγκαία στο πλαίσιο μίας συνολικής εφάπαξ λύσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης