Τελευταία Νέα
Διεθνή

Morgan Stanley: Στενότητα τραπεζικών επενδύσεων - Στο επίκεντρο UBS, Barclays

Morgan Stanley: Στενότητα τραπεζικών επενδύσεων - Στο επίκεντρο UBS, Barclays
Σε σφιχτά πλαίσια γίνεται η χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2011 και θα συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση των 40 σελίδων της Morgan Stanley για τα τραπεζικά ιδρύματα της Ευρώπης.
Κύριος στόχος είναι η μείωση του διαρκούς κινδύνου των κεφαλαίων των τραπεζών. Δεδομένου αυτού του γεγονότος, οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικές στις επενδυτικές τους τοποθετήσεις και στρέφονται κυρίως σε επενδύσεις που παρέχουν εξασφάλιση.
Η αναχρηματοδότηση του κόστους των επενδύσεων παραμένει κορυφαίος παράγοντας διαμόρφωσης συνθηκών ρίσκου για την επόμενη τριετία τουλάχιστον και οι περισσότερες τράπεζες προτιμούν να μειώσουν τα ποσοστά μόχλευσης που εμφανίζουν, “θυσιάζοντας” τα επιπλέον κέρδη.
Οι επενδυτές σε χρηματιστηριακές μετοχές τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να υποχωρήσουν οι δείκτες διαρκούς επενδυτικού κινδύνου. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου εμφανίζονται πιεσμένες και επιθυμούν διακαώς να ισορροπήσουν τις απώλειες του προηγούμενου διαστήματος (τρίτο και τέταρτο οικονομικό τρίμηνο 2010). Την ίδια στιγμή όμως με το κόστος χρηματοδότησής τους αυξάνεται κατά πολύ λόγω της κλιμάκωσης των ασφαλίστρων κινδύνων όσο και των χωρών στις οποίες εδρεύουν.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, αναμένεται να συσφίξει περαιτέρω τους όρους τραπεζικού δανεισμού και να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι τράπεζες του ευρωσυστήματος εξασφαλίζουν κεφάλαια και ρευστότητα.

Οι προτάσεις της Morgan Stanley για τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές

Στους ανά ευρωπαϊκό χρηματιστήριο τραπεζικούς κλάδους, η Morgan Stanley συνιστά αγορά της Barclays και της Aberdeen Asset Management στο Λονδίνο, της UBS στη Ζυρίχη, της Societe Generale στο Παρίσι. Επίσης, διατηρεί σύσταση αγοράς για τη νορβηγική Den norske Bank (DnB)  και τη ρωσική Sberbank.
Καθοδική τάση διακρίνει η Morgan Stanley για τη βρετανική Lloyds, τη γαλλική Natixis, τη γερμανική SEB Bank και την τουρκική Akbank.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, την καλύτερη επιστροφή εξασφαλισμένων επενδεδυμένων κεφαλαίων διαθέτουν η ελβετική Julius Baer και η νορβηγική DnB.
H καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων απαντάται στη δανέζικη Danske Bank, τη σουηδική Swedbank και σε ό,τι αφορά τις τράπεζες αναδυόμενων χωρών, στη ρωσική Sberbank και την τσεχική Komercni. Στον αντίποδα, RBS και Lloyds καθώς και οι περισσότερες ιταλικές τράπεζες αποτελούν εξαιρετικά επισφαλείς επιλογές λόγω της υψηλής έκθεσής τους στο ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα.
Οι τράπεζες με τη μεγαλύτερη διείσδυση στις αναδυόμενες αγορές είναι η ελβετική Julius Baer, η ρωσική Sberbank και οι βρετανικές Schroders και Aberdeen Asset Management.
Οι τράπεζες με την υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια καθώς και αυτές που θα προσαρμοστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση στους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ είναι η ελβετική UBS, η βρετανική Barclays, η γαλλική Societe Generale, η ιταλική UniCredit.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης