Τελευταία Νέα
Διεθνή

Marcuard: Δοκιμάζουν και πάλι τις ΗΠΑ οι αγορές με την πτώση του δολαρίου

Marcuard: Δοκιμάζουν και πάλι τις ΗΠΑ οι αγορές με την πτώση του δολαρίου
Συνέπεια πολλών και ασύνδετων μεταξύ τους καταλυτών θεωρεί την υποχώρηση του δολαρίου η GaveKal Research, επενδυτικός βραχίονας της γαλλικής Marcuard, στο τελευταίο σημείωμα της με τίτλο «The Shocking Weakness of the USD» (η άμεση υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου), αναλύοντας τους παράγοντες εκείνους που επέδρασαν στο να αμφισβητείται για ακόμη μία φορά η πρωτοκαθεδρία του αμερικανικού νομίσματος.
Μέχρι στιγμής, το 2011 έχει να επιδείξει ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις: α)η σημαντική ενίσχυση της παγκόσμιας ανάκαμψης, με τους δείκτες PMI σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Γερμανία να υπερβαίνουν τις 60 μονάδες. β)Την υπεραπόδοση των αγορών των αναπτυγμένων χωρών σε αντίθεση με αυτές των αναπτυσσόμενων (είδαμε το δείκτη Dow να σπάει τις 12.000 μονάδες και το δείκτη S&P 500 τις 1.300 μονάδες), γ)Οι τιμές των εμπορευμάτων να οδηγούνται ολοένα και υψηλότερα (χαρακτηριστικά παραδείγματα το brent πάνω από τα 100 δολάρια και τα αγροτικά προϊόντα στα επίπεδα του 2007). δ)Αν και το δολάριο έχει χάσει περί το 6,7% έναντι του ευρώ από την αρχή του έτους, παραμένει υποτιμημένο κατά 18% με βάση την θεωρία της αγοραστικής δύναμης (purchasing power parity (PPP) theory).
Αν προσθέσουμε σε όλα τα παραπάνω και τα στοιχεία ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, την κοινωνική αναταραχή στη Μέση Ανατολή και την επιστροφή των επενδυτών σε περισσότερο «επικίνδυνες» τοποθετήσεις τότε η εξήγηση της υποχώρησης του δολαρίου δεν είναι εύκολη υπόθεση, αναφέρει η GaveKal.
Λίγες σκέψεις ωστόσο μοιράζεται μαζί μας η επενδυτική:
-Η πολιτική της νομισματικής και δημοσιονομικής χαλάρωσης που ακολουθούν οι ΗΠΑ, μάλλον δεν εγκρίνονται από τις αγορές, οι οποίες αναμένουν να οδηγήσουν σε αδιέξοδα την αμερικανική οικονομία.
-Οι επενδυτές βρίσκουν ελκυστικές τις αποδόσεις στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στις περιοχές που το 2010 υποαπέδωσαν, προτιμώντας παράλληλα και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Ωστόσο, αυτή η παράμετρος δεν εξηγεί και την αδυναμία του δολαρίου έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων (-4,2% έναντι του ελβετικού φράγκου, -3,4% έναντι της στερλίνας, -2,3% έναντι του γιεν και -7,7% έναντι της σουηδικής κορώνας).
-Η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων παραδοσιακά σημαίνει πτώση του δολαρίου. Τα τελευταία χρόνια, μια εντυπωσιακά ισχυρή αρνητική συσχέτιση έχει αναπτυχθεί μεταξύ των προϊόντων και το δολάριο ΗΠΑ.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος της πτώσης του δολαρίου, τα χαρακτηριστικά της περιόδου δε θυμίζουν καθόλου την μετά το κραχ του 1929 περίοδο. Αυτό ωστόσο που είναι περισσότερο πιθανό είναι ότι οι αγορές δοκιμάζουν την πρόθεση των αμερικανικών αρχών, και ιδιαίτερα της Fed, να πάρει στα χέρια της εκ νέου την προώθηση της αμερικανικής ανάκαμψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης