Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εν αναμονή των Trichet και Bernanke – Θα προχωρήσει πρώτη η ΕΚΤ σε αύξηση επιτοκίων;

Εν αναμονή των Trichet και Bernanke – Θα προχωρήσει πρώτη η ΕΚΤ σε αύξηση επιτοκίων;
(upd) “Θα διατηρήσει τη σκληρή στάση της προηγούμενης εμφάνισής του ο Jean-Claude Trichet ή θα φανεί πιο διαλλακτικός και θα το διαπραγματευτεί ξανά;”.
Ο Brian Dolan, αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος απορεί. Υπενθυμίζει ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κράτησε αυστηρή στάση στις προηγούμενες δηλώσεις του αναφορικά με το ενδεχόμενο έξαρσης του πληθωρισμού.
O Jens Sondergaard, οικονομολόγος της Nomura εκτιμά τη συμπεριφορά του Trichet ως "πράξη εξισορρόπησης του κλίματος". "Ο Trichet δεν μιλούσε για την τιθάσευση του πληθωρισμού για να καθησυχάσει τις αγορές αλλά απευθυνόταν στο λαό", τόνισε.
Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι ο Trichet θα παραμείνει σταθερός σ' αυτή τη γραμμή. Ο Dolan εξηγεί πως δεν θα εκπλαγεί αν ο Trichet κάνει πίσω καθώς όλα είναι θέμα διπλωματίας. Επισημαίνει, ωστόσο, πως το ευρώ κινείται υψηλότερα έναντι του δολαρίου από την  αρχή του τρέχοντος έτους κατά κύριο λόγο εξαιτίας της στάσης Trichet και της προσδοκίας των αγορών ότι τελικά η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, πιο γρήγορα από τη Fed.
H Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αποτελεί τον έτερο πόλο ενδιαφέροντος της ημέρας. Οι δηλώσεις Bernanke έπονται αυτές του Trichet αν και εκείνος δεν βλέπει να αντιμετωπίζει πρόβλημα πληθωρισμού. Κυρίως καταπολέμησε τον αποπληθωρισμό, τονώνοντας τη ρευστότητα στην αγορά, μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Ο πληθωρισμός εξάλλου είναι ένα φαινόμενο που πλήττει κυρίως τις αναδυόμενες οικονομίες.

www.bankingnews.gr

- Πρώτη ενημέρωση: 03/02/2011 08:49:46 -

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης