Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε τεντωμένο σκοινί διαδηλωτές - κυβέρνηση στην Αίγυπτο - Εντείνονται οι βιαιότητες

Σε τεντωμένο σκοινί διαδηλωτές - κυβέρνηση στην Αίγυπτο - Εντείνονται οι βιαιότητες
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδηλώσεις στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, αφού και τα ξημερώματα μαίνονταν οδομαχίες και βιαιότητες μεταξύ των πολιτών που τάσσονται υπέρ και κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ.
Ο υπουργός Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις βίαιες συγκρούσεις στην Πλατεία Ταχρίρ που προκάλεσαν οι επιθέσεις των υποστηρικτών του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Ενώ πυρά ακούγονταν σήμερα το πρωί στην Πλατεία Ταχρίρ, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι η Χίλαρι Κλίντον τηλεφώνησε στον
αντιπρόεδρο της Αιγύπτου 'Ομαρ Σουλεϊμάν για να επισημάνει ότι τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες Τετάρτη «ήταν μια απεχθής εξέλιξη ύστερα από αρκετές ημέρες ειρηνικών πάντα διαδηλώσεων».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υποστηρικτές του προέδρου Μουμπάρακ, άνοιξαν πυρ σήμερα τα ξημερώματα εναντίον αντί-κυβερνητικών διαδηλωτών με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός και τον τραυματισμό επτά άλλων. Τα περισσότερα από τα θύματα επλήγησαν από πέτρες ή από ρόπαλα και σιδηρολοστούς. Σήμερα τα ξημερώματα υπήρξαν και πυροβολισμοί. Ο αιγυπτιακός στρατός προχώρησε σε συλλήψεις μετά τις βιαιότητες που προκάλεσαν υποστηρικτές του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στην πλατεία Ταχρίρ.
Χθες το πρωί, χιλιάδες υποστηρικτές του αρχηγού του κράτους έφτασαν στις άκρες της πλατείας Ταχρίρ, της οποίας οι είσοδοι φρουρούνται από άρματα μάχης. Μετά από ώρες έντασης, επιτέθηκαν χωρίς σταματημό. Οι συγκρούσεις ήταν εξαιρετικά βίαιες, με χτυπήματα με πέτρες, ρόπαλα, σιδερόβεργες και μερικές φορές και με μαχαίρια. Ένα παιδί δέκα ετών, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι, μεταφέρθηκε αναίσθητο στο νοσοκομείο.
Η Αίγυπτος απορρίπτει τις εκκλήσεις για άμεση μεταβίβαση της εξουσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Χοσάμ Ζάκι, μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την κατεύθυνση αυτή της διεθνούς κοινότητας, και κυρίως των ΗΠΑ.
«Αυτό που λένε οι ξένες πλευρές σχετικά με ''μια μεταβατική περίοδο που αρχίζει αμέσως'' στην Αίγυπτο απορρίπτεται», αναφέρει ο Ζάκι σε ανακοίνωση του, εκτιμώντας ότι αυτό «αποβλέπει στο να αναμοχλεύσει τη βία στην εσωτερική κατάσταση της Αιγύπτου».
Ο αρχηγός του κράτους Χόσνι Μουμπάρακ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή κίνηση διαμαρτυρίας που απαιτεί την άμεση αναχώρησή του.
Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο απηύθυνε έκκληση για μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση την Παρασκευή παρά την εντολή του στρατού στους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ ανακοίνωσε ότι θα διαπραγματευτεί μόνο με τον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν αν ο πρόεδρος Μουμπάρακ παραιτηθεί.
Στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης ανήκουν η Εθνική Ένωση για Αλλαγή υπό τον Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, η Μουσουλμανική Αδελφότητα και άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης