Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέζουν εκ νέου οι βρετανικές τράπεζες κατά του διαχωρισμού από τις επενδυτικές θυγατρικές τους

Πιέζουν εκ νέου οι βρετανικές τράπεζες κατά του διαχωρισμού από τις επενδυτικές θυγατρικές τους
Βρετανικές τράπεζες εναντίον βρετανικής κυβέρνησης, επεισόδιο... άπειρο! Ένα ακόμη... σίκουελ είχε το σίριαλ της ενδεχόμενης αποχώρησης των βρετανικών τραπεζών από την αρχική τους έδρα, δηλαδή τη Μεγάλη Βρετανία.
Το σφύριγμα της έναρξης της νέας... μάχης στον... αγωνιστικό χώρο της βρετανικής οικονομίας έδωσε ο πρόεδρος της HSBC, Douglas Flint εκστομίζοντας νέες απειλές για αποχώρηση από τη Μεγάλη Βρετανία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays, Robert Diamond τόνισε ότι το Λονδίνο παραμένει το χρηματοοικονομικό κέντρο του πλανήτη και άφησε αιχμές ότι η κυβέρνηση δεν κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει αυτό το βρετανικό προνόμιο.
Το διακύβευμα της διαμάχης είναι η απόφαση της κυβέρνησης για σαφή διαχωρισμό των τραπεζών λιανικής από τις επενδυτικές θυγατρικές σε κάθε χρηματοπιστωτικό όμιλο στο Νησί. Όσο οι τραπεζίτες πιέζουν για άρση της συγκεκριμένης απόφασης, τόσο ο Υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, George Osborne δεν κάνει πίσω.
Ο αναλυτής της BNP Paribas, Ian Gordon εξηγεί πως το κλίμα έχει ηρεμήσει και η ένταση έχει υποχωρήσει και αυτό εξηγεί τις νέες δηλώσεις των τραπεζιτών με στόχο να ασκήσουν λίγη πίεση ακόμα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει... μαλακώσει. “Δεν θέλουμε να εκδικηθούμε  τις τράπεζες. Θέλουμε απλά μεγαλύτερη ισορροπία στις δραστηριότητες και περισσότερη διαφάνεια. Θα προτιμούσαμε μια περισσότερο ισορροπημένη και λογική προσέγγιση στη διανομή των μπόνους, για παράδειγμα”, τόνισε ο David Cameron.
O πρόεδρος της Ανεξάρτητης Βρετανικής Τραπεζικής Αρχής, John Vickers δήλωσε ότι “δεν θα συνιστούσε το διαχωρισμό που προτείνει η κυβέρνηση”, επειδή, όπως τόνισε, εμμέσως πλην σαφώς ενδέχεται να οδηγήσει σε συρρίκνωση κερδών των τραπεζών.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης