Τελευταία Νέα
Διεθνή

FXCM Hellas: Ο χρυσός ετοιμάζεται να «δείξει τη λάμψη» του ξανά;

tags :
 FXCM Hellas: Ο χρυσός ετοιμάζεται να «δείξει τη λάμψη» του ξανά;
Οι ενδείξεις που θα μας δείξουν ότι ο χρυσός επιστρέφει στην ανοδική του τάση παρουσιάζονται διεξοδικά στην ανάλυση της FXCM Hellas.
Από τις αρχές του νέου χρόνου όπου ο χρυσός προσπάθησε αποτυχημένα να κινηθεί σε νέα υψηλά πάνω από τη σημαντική περιοχή αντιστάσεων στα επίπεδα των 1325-30, διαμορφώνεται μια διορθωτική κίνηση η οποία τον έχει οδηγήσει ξανά στην περιοχή των 1300 δολαρίων ανά ουγγιά.
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνάκο Γιώργο, υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της FXCM Hellas, η άνοδος του χρυσού το 2010 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση του δολαρίου και στη λειτουργία του χρυσού σαν βασική εναλλακτική τοποθέτηση, αλλά επίσης και στην αστάθεια στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον και στη χρήση του από επενδυτές σαν καταφύγιο ασφαλείας.
Η προσέγγιση της σημαντικής περιοχής στήριξης στα επίπεδα των 1300 συνέπεσε με την περίοδο όπου ο φόβος και η ανασφάλεια στις αγορές επέστρεψαν με τα γεγονότα στην Αίγυπτο κι έτσι ο χρυσός αντέδρασε από τη σημαντική αυτή τεχνική στήριξη και κινήθηκε ανοδικά, φτάνοντας μέχρι την περιοχή των 1347. Ωστόσο, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες σαν κινούνται σε νέα υψηλά, την κατάσταση στην Μέση Ανατολή να δείχνει να εξομαλύνεται και την ευφορία να επιστρέφει στις αγορές, ο χρυσός δεν κατάφερε να κινηθεί πάνω από τα επίπεδα τα οποία ορίζουν την αντιστροφή της βραχυχρόνιας πτωτικής τάσης που έχει διαμορφωθεί. Η μεγάλη πτώση του δολαρίου των τελευταίων ημερών επίσης δεν έχει καταφέρει να οδηγήσει στην αντιστροφή. Τι είναι λοιπόν αυτό που μπορεί να οδηγήσει το χρυσό υψηλότερα.
Μια νέα περίοδος αστάθειας στις αγορές θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάτι τέτοιο ή επίσης μια νέα επιδείνωση της κρίσης στην Αίγυπτο. Για την ώρα, οι τιμές έχουν σταματήσει κάτω από μια σημαντική τεχνική αντίσταση που οριοθετεί τη βραχυχρόνια πτωτική τάση που βρίσκεται εν ισχύ από τις αρχές του Ιανουαρίου. Αποτυχία διάσπασης αυτών των σημαντικών αντιστάσεων και κίνηση ξανά κάτω από τα 1320 φέρνει την περιοχή των 1285-300 στο προσκήνιο ξανά, όπου εκεί δοκιμάζονται σημαντικές στηρίξεις.
Στο βασικό μακροπρόθεσμο ανοδικό κανάλι που οριοθετεί την ανοδική κίνηση από τα χαμηλά του 2008, η περιοχή των 1280-300 δοκιμάζεται το κάτω μέρος αυτού του καναλιού σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές στηρίξεις, όπως το 50% ποσοστό διόρθωσης από τα χαμηλά του Αυγούστου 2010.
Σε ημερήσια και τετράωρη βάση, πραγματοποιείται μια προσπάθεια διαμόρφωσης βάσης σε αυτά τα επίπεδα, η εξέλιξη της οποίας θα μας δώσει και ενδείξεις για το βραχυχρόνιο ορίζοντα.
Παραμονή της τιμής πάνω από την περιοχή των 1320 στις διορθώσεις και ανοδική διάσπαση των 1350-60 μετατρέπει τη βραχυχρόνια βάση σε σχηματισμό αντιστροφής, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την περιοχή των 1400, αρχικά και ίσως και για τις προηγούμενες κορυφές σε επόμενη φάση, καθώς θα έχει διασπασθεί ανοδικά και το πτωτικό κανάλι που οριοθετεί την τάση, αλλά και θα έχει ξεπεραστεί η προηγούμενη βάση του Δεκεμβρίου 2010 η οποία λειτουργεί πλέον σαν αντίσταση.
Κίνηση κάτω από την περιοχή των 1280-85 δείχνει ότι η πτωτική κίνηση έχει να κάνει καθαρά με ρευστοποιήσεις στο πολύτιμό μέταλλο και η περιοχή των 1270 ίσως και των 1220-30 έρχονται πλέον στο προσκήνιο. Αυτό όμως σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα είναι και το σενάριο με τις λιγότερες πιθανότητες.


Αντιστάσεις : 1340/ 1347/ 1353/ 1366/ 1378/ 1400
Στηρίξεις : 1332/ 1324/ 1319/ 1307/ 1290
*Σε δολάρια ανά ουγγιά


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης