Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα δούμε το πετρέλαιο να αποτιμάται σε ευρώ;

Θα δούμε το πετρέλαιο να αποτιμάται σε ευρώ;
Ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή ημέρα,καθώς ξεκινά η διαπραγμάτευση των συμβολαίων των εμπορευμάτων στο νόμισμα του ευρώ. Αν και το δολάριο έχει αμφισβητηθεί πολλάκις την τελευταία διετία για τη σταθερότητα του, ιδιαίτερα από  τις ηγεσίες των αναδυόμενων κρατών, η κριτική της σταθερότητας του ευρώ βρίσκεται στον ίδιο "αστερισμό" αν και σε πιο ήπια μορφή καθώς δεν είχε τη θέση του δολαρίου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Σε μία εποχή λοιπόν που το κοινό νόμισμα της εν τη κρίση Ευρώπης αμφισβητείται, στην αγορά εμπορευμάτων θα αρχίσει η διαπραγμάτευση του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της βενζίνης σε ευρώ. Δηλαδή η αγορά της ενέργειας πλέον τίθεται σε νέα βάση, σε μία εποχή μάλιστα που το πετρέλαιο βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.
Προφανώς η αποτελεσματικότητα του εν λόγω εγχειρήματος θα κριθεί από τη ρευστότητα της αγοράς και από την εμπορευσιμότητα που θα υπάρχει κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα πέντε κράτη που συγκροτούν την ομάδα BRICS, όπως αποκαλείται από τα λατινικά αρχικά της ονομασίας τους, συζήτησαν πρόσφατα το ενδεχόμενο να αποκτήσει παγκόσμια υπόσταση, το Ειδικό Χρηματοδοτικό Χρεώγραφο, που αντιπροσωπεύει την εσωτερική λογιστική μονάδα, αλλά και το συναλλαγματικό διαθέσιμο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι ηγέτες των κρατών που αποτελούν την ομάδα BRICS, δηλαδή η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική υποστηρίζουν τη θεσμοθέτηση ενός ευρείας αποδοχής διεθνούς αποθεματικού νομίσματος, που στην πραγματικότητα αποτελεί μια συγκαλυμμένη πρόταση μείωσης της εξάρτησης από το δολάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης