Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δυσκολεύουν τις διαπραγματεύσεις ΕΕ και Πορτογαλίας οι Φινλανδοί

Δυσκολεύουν τις διαπραγματεύσεις ΕΕ και Πορτογαλίας οι Φινλανδοί
Ενδεικτική της νευρικότητας που επικρατεί στην ΕΕ, ήταν η δήλωση του Τίμο Σόινι πως «Το πακέτο βοήθειας της Πορτογαλίας δεν θα παραμείνει στο τραπέζι». Το μήνυμα που έστειλε ο ηγέτης του κόμματος των «Αληθινών Φινλανδών» τάραξε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λισαβόνας, ΔΝΤ και ΕΕ για το πρόγραμμα λιτότητας της χώρας.
Το κόμμα του Τίμο Σόινι έχει δηλώσει πως δεν θα στηρίξουν μια κυβέρνηση που θα προωθήσει τη συνεισφορά της χώρας στην πορτογαλική βοήθεια, με πολλούς, ωστόσο, αναλυτές να αμφισβητούν ότι το κόμμα θα παραμείνει σε αυτή τη θέση. «Θα είναι παράδοξο, ένα κόμμα που μεγάλωσε τόσο γρήγορα, να μη θέλει να αξιοποιήσει αυτή του τη δύναμη και να μπεί στην κυβέρνηση», παρατήρησε ο Κίμο Γκρόνλαντ διευθυντής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Άμπο. Την άποψή του συμμερίζονται κι άλλοι αναλυτές, που διαβλέπουν ότι για να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη του, ο Τίμο Σόινι θα πρέπει τώρα να ακολουθήσει μια πιο ρεαλιστική γραμμή πολιτικής.
Στα τέλη Μαΐου, η Πορτογαλία θα απασχολήσει και το Ελσίνκι. Συγκεκριμένα, στη Φινλανδία υποστηρίζουν ότι ο νικητής των εκλογών, ο 39χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών, Γίρκι Κατάινεν, που αναμένεται να αναλάβει την πρωθυπουργία, θα δυσκολευθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, εξαιτίας της εκκρεμότητας του πορτογαλικού «πακέτου».
Ο Γίρκι Κατάινεν προεκλογικά είχε δεσμευθεί ότι η Φινλανδία θα τηρήσει μια «στάση ευθύνης» απέναντι στην Πορτογαλία και αναλυτές προβλέπουν ότι η συμμετοχή των Αληθινών Φινλανδών στην κυβέρνηση, θα κριθεί από τη δέσμευσή τους ότι δεν θα σαμποτάρουν τη βοήθεια προς την Πορτογαλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης