Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποβάθμισε επτά ιρλανδικές τράπεζες η Moody's

Υποβάθμισε επτά ιρλανδικές τράπεζες η Moody's
Την αξιολόγηση επτά ιρλανδικών τραπεζών υποβάθμισε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's, απόρροια της διπλής υποβάθμισης της Ιρλανδίας την περασμένη Παρασκευή σε Baa3 από Baa1 προηγουμένως.
Η Moody's υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση καταθέσεων των Allied Irish Banks (Allied Irish), Bank of Ireland (BoI), EBS Building Society (EBS) και Irish Life & Permanent (IL&P), και κατά μία βαθμίδα της ICS Building Society (ICS). Πλέον οι BoI και ICS αξιολογούνται με Ba1. Οι Allied Irish, EBS και IL&P αξιολογούνται πλέον με Ba2. Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση καταθέσεων των πέντε τραπεζών υποβαθμίστηκε σε Not-Prime, από P-2 για την BoI και από P-3 για τα άλλα τέσσερα τραπεζικά ιδρύματα.
Επιπλέον, ο οίκος υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα τα μη εξασφαλισμένα ομόλογα των Allied Irish, EBS και IL&P διαμορφώνοντας την αξιολόγηση στο Ba3, και της BoI στο Ba2.
Το outlook και των επτά τραπεζών παραμένει αρνητικό, σε απόλυτη συνάφεια με το outlook της κυβέρνησης.
Η επιχειρηματολογία του οίκου έγκειται σε δύο παράγοντες: Τη μείωση του επιπέδου συστημικής στήριξης που παρέχει η κυβέρνηση, μετά μάλιστα και από την τελευταία υποβάθμιση της, και της άρσης της στήριξης των μη εξασφαλισμένων ομολόγων.
Αν και μετά τη διενέργεια των stress tests η ιρλανδική κυβέρνηση δήλωσε τη στήριξη της στη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης του τραπεζικού της κλάδου, η συνολική αβεβαιότητα για το κατά πόσο η ιρλανδική κυβέρνηση θα μπορούσε πραγματικά να στηρίξει τις τράπεζες εάν χρειαστούν περεταίρω κεφάλαια, είναι η βασική ανησυχία που οδήγησε στην υποβάθμιση. Εάν μάλιστα, υπάρξει ανάγκη για μεγαλύτερα κεφάλαια στο μέλλον, τότε ο οίκος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης.
Η Moody’s θεωρεί ότι οι δυσκολίες χρηματοδότησης των ιρλανδικών τραπεζών θα συνεχιστούν, αν και λαμβάνει υπόψιν το γεγονός ότι η ΕΚΤ απέσυρε τις δεσμεύσεις για την αποδοχή τίτλων στην παροχή ρευστότητας ειδικά για τις ιρλανδικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης