Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευχάριστες εκπλήξεις στη αγορά αργύρου και χρυσού

tags :
Ευχάριστες εκπλήξεις στη αγορά αργύρου και χρυσού
Άλλη μία εβδομάδα πέρασε και ο άργυρος έχει εκπλήξει τον επενδυτικό κόσμο. Πολλοί αναλυτές μιλάνε για "φούσκα" ενώ η τιμή συνεχίζει την ανοδική πορεία.
Οι αναγνώστες μας είχαν το χρόνο να ενημερωθούν για τις ειδικές συνθήκες που πιέζουν την τιμή του αργύρου πιο ψηλά ,που δεν έχει καμία σχέση με υπερβολική ανοδική κερδοσκοπία.
Ο άργυρος έκλεισε πάνω από τα 43$/oz και το κλάσμα χρυσού /αργύρου κάτω από το 35.
Η υπεραπόδοση του αργύρου σε σχέση με το χρυσό  συνεχίζεται σταθερά .Όσο το κλάσμα συνεχίζει την πτωτική του πορεία ,τόσο θα πρέπει να παραμένουμε επενδυμένοι στο άργυρο .
Παρόλο την γενική άποψη ότι ο χρυσός και ο άργυρος βρίσκονται σε υψηλές τιμές ,η πρόσφατη Commitment of Traders report παρουσίασε στοιχεία ότι οι πιο μεγάλοι παίκτες της αγοράς έχουν αντίθετη άποψη. Στη αρχή Μαρτίου είχα θορυβηθεί από την κίνηση των τραπεζών να ανοίξουν 6000 short COMEX silver contracts κατά την διάρκεια του Φεβρουαρίου σε επίπεδα κάτω από  30$/oz (όπως παρουσιάστηκε από την CFTC  Bank Participation Report του Μαρτίου ),αλλά στην αντίστοιχη report  του Απριλίου ,οι τράπεζες έκλεισαν 603 short contracts  κατά την διάρκεια του Μαρτίου όπου η τιμή του αργύρου αυξήθηκε  κατά 3$/oz. Τώρα σε επίπεδο περίπου 40$/oz παρατηρούμε μείωση της short θέσης κατά 5000 contracts.
Αυτή η κίνηση δείχνει ότι οι τράπεζες άλλαξαν καθολικά την στρατηγική τους. Ενώ αρχικά άνοιξαν μια τεράστια short θέση κάτω από τα 30$/oz ,τώρα έκλεισαν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της short θέσης τους  κοντά στα 40$/oz .Επίσης  η report έδειξε άλλο ένα μοναδικό σημείο. Τα mechanical trend following hedge funds  βγήκαν από την αγορά στην άνοδο και όχι όπως έκαναν για χρόνια στη κάθοδο (δηλαδή όταν η τιμή έπεφτε κάτω από τους 21/50/200 moving average). Έτσι την μελλοντική άνοδο θα πρέπει να ξανατοποθετηθούν long  και να πιέσουν την τιμή ανοδικά.
Με αυτά τα δεδομένα βλέπουμε ότι οι τράπεζες περιμένουν άνοδο και στις δύο αγορές (αργύρου και χρυσού) αφού έχουν θέσεις αντίστοιχες με αυτές που είχαν τον Φεβρουάριο όταν ο άργυρος ήταν στα  30$/oz και ο χρυσός στα 1350$/oz , πολύ χαμηλότερες από τις σημερινές. Επενδύστε ανάλογα.

Κωνσταντίνος Σ. Ξερουδάκης ACSI
Associate of UK’s Chartered Institute for Securities and Investment
Ειδικός σε θέματα επενδύσεων πολύτιμων μετάλλων
xeroudakis@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης