Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαμένη στη μετάφραση η συμφωνία για επενδύσεις της Κίνας στην Ιβηρική χερσόνησο

Χαμένη στη μετάφραση η συμφωνία για επενδύσεις της Κίνας στην Ιβηρική χερσόνησο
Ακόμα και για έναν «δεινό» ταξιδιώτη από τη Δύση, αποτέλεσε παγίδα το ταξίδι στην Ασία. Ο λόγος για τον Ισπανό πρωθυπουργό Jose Luis Zapatero, που την προηγούμενη εβδομάδα αποχώρησε από το Πεκίνο πεπεισμένος ότι έχει εξασφαλίσει τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στα υπό πίεση χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας του.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Κίνας, Wen Jiabao, δήλωσε ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να συνεχίσει να αγοράζει το δημόσιο χρέος της Ισπανίας». Έσπευσε, μάλιστα, να προσθέσει ότι η χώρα του «δρα ως υπεύθυνος επενδυτής με μακροπρόθεσμη παρουσία στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά», εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην πορεία, ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν, καθώς, η China Investment Corp. (CIC) αρνήθηκε οποιαδήποτε πρόθεση της χώρας να επενδύσει στην Ισπανία, με αποτέλεσμα να εκτεθεί ο Ισπανός πρωθυπουργός και η Μαδρίτη να ομολογεί πως ήταν «ένα επικοινωνιακό λάθος». Όπως αποδείχτηκε, η CIC ποτέ δεν είχε ποτέ σκοπό να προβεί σε μια τέτοια μεγάλη επένδυση και ο Xie Ping της CIC δεν ήταν τόσο σημαντικός στέλεχος, όσο θεωρούσαν οι Ισπανοί.
Ευθύνες υπάρχουν και στις δύο πλευρές ευθύνες για αυτή την για αυτό το «άβολο» επεισόδιο. Εάν, λοιπόν, η Ισπανία ζητά ξένη βοήθεια και αν η Κίνα θέλει να την προσφέρει, τότε θα πρέπει να δηλώσουν τις θέσεις τους επίσημα. Αλλά το ζήτημα είναι οι επενδύσεις, και οι δύο πλευρές πρέπει να δεχθούν ότι τα χρήματα θα εισρεύσουν ως εκεί που μπορεί να είναι κερδοφόρα μια καλή απόδοση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης