Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κινεζικά μέτρα προς εισοδηματική ισότητα, με το 1% του πληθυσμού να ελέγχει το 40-60% του πλούτου τώρα

tags :
Κινεζικά μέτρα προς εισοδηματική ισότητα, με το 1% του πληθυσμού να ελέγχει το 40-60% του πλούτου τώρα

Σε αύξηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος θα προχωρήσει μεταξύ άλλων η Κίνα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να αναδιανείμει τα «λάφυρα» της ραγδαίας ανάπτυξης και να μειώσει το διευρυνόμενο χάσμα πλούτου.

Τώρα οι Κινέζοι φορολογούνται για μηνιαία εισοδήματα από 2.000 γουάν (305 δολάρια), όριο που θα αυξηθεί σε 3.000 γουάν. Η κίνηση θα μειώσει τον αριθμό των φορολογουμένων κατά περίπου 50 εκατομμύρια, στα 350 εκατομμύρια, περιορίζοντας τα φορολογικά έσοδα του κράτους κατά 99 δισ. γουάν, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών. Η αλλαγή αναμένεται να ισχύσει από το δεύτερο φετινό εξάμηνο.
Επίσης, το Πεκίνο υποσχέθηκε να αυξάνει τον μέσο μισθό κατά 15% ετησίως, διπλασιάζοντάς τον έως το τέλος του 2015. Σχεδιάζει άλλωστε να κατασκευάσει 35 εκατ. κατοικίες χαμηλού ενοικίου την επόμενη πενταετία.
Η κινεζική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει το επίσημο όριο φτώχειας από το 0,50 δολάριο ημερησίως τώρα, στο 0,63 δολάριο. Αυτό θα υπερτριπλασιάσει τον αριθμό των Κινέζων που επισήμως ζουν κάτω του ορίου της φτώχειας, από 27 σε 100 εκατομμύρια. Όλοι θα δικαιούνται το υποτυπώδες, αλλά βελτιούμενο βοήθημα κοινωνικής πρόνοιας.
Το όριο του ΟΗΕ για την «ακραία φτώχεια» είναι το 1,25 δολάριο ημερησίως και για τη «φτώχεια» τα 2 δολάρια. Βάσει του μέτρου του ΟΗΕ, περίπου 254 εκατ. Κινέζοι –ένας στους πέντε- βιώνουν ακραία φτώχεια.
Όμως, αν και τα μέτρα αυτά είναι «καλύτερα από το τίποτα», όπως επισημαίνει ο Χου Ζινγκντού, καθηγητής Οικονομικών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πεκίνου, «έρχονται πολύ αργά, καθώς το πρόβλημα της ανισότητας είναι τεράστιο». Το πλουσιότερο 1% των κινεζικών νοικοκυριών ελέγχει ήδη 40-60% του συνολικού πλούτου!
Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 3.000 γουάν τον μήνα δεν θα πιέσει τα οικονομικά του κράτους. Πέρυσι το Πεκίνο συνέλεξε 480 δισ. γουάν από φορολόγηση των προσωπικών εισοδημάτων, ποσό που αντιστοιχούσε στο 6,3% των συνολικών φορολογικών εσόδων του.
Το 2006 η Κίνα είχε διπλασιάσει το αφορολόγητο όριο από 800 σε 1.600 γουάν τον μήνα και το 2008 το αύξησε στις 2.000 γουάν.
Μόλις εφαρμοστεί η αύξηση στις 3.000 γουάν, το 94% των φορολογούμενων θα πληρώνει με φορολογικό συντελεστή 10% ή μικρότερο επί των εσόδων του, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Ο κινέζος πρωθυπουργός έχει πει ότι στόχος είναι η «εξάλειψη της φτώχειας» έως το 2020, κάτι που μερικώς θα εξαρτηθεί από τον ορισμό της από το κράτος, ενώ παράλληλα υπάρχει ανησυχία ότι οι αυξήσεις μισθών θα ενισχύσουν περαιτέρω τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης