Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχούν οι τραπεζίτες για το χρέος των ΗΠΑ

tags :
Ανησυχούν οι τραπεζίτες για το χρέος των ΗΠΑ
Το πρόβλημα του υψηλού χρέους δεν απασχολεί ως φαίνεται μόνο την Ευρώπη, καθώς μετά τα προβλήματα που έχουν ήδη εντοπιστεί για την αμερικανική κυβέρνηση, ομάδα μεγάλων τραπεζών απεύθυνε αίτημα στην κυβέρνηση της χώρας να παρουσιάσει σχέδιο μείωσης του χρέους.
Τα σήματα ανησυχίας έχουν ήδη περάσει στη Wall Street τις τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ μικρής έκτασης μομφές έχουν αποδοθεί και στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Πλέον το αίτημα να αυξηθεί το όριο του χρέους, το οποίο τώρα βρίσκεται στα 14,3 τρις. δολάρια, είναι σχεδόν καθολικό.
Εάν δεν αυξηθεί το όριο δανεισμού της κυβέρνησης, κάθε καθυστέρηση αποπληρωμής κουπονιού ή ομολόγου από τις ΗΠΑ θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο τις κεφαλαιαγορές και δεν αποκλείεται να προκαλέσει άλλη μία καταστροφική χρηματοπιστωτική κρίση, αναφέρει το στέλεχος της JPMorgan, Matthew Zames, ο οποίος διατελεί και επικεφαλής της συμβουλευτικής υπηρεσίας για το δανεισμό του υπουργείου οικονομικών.
Στην υπηρεσία αυτή συμμετέχουν μεγάλοι επενδυτές σε αμερικανικά ομόλογα, όπως η Bank of America, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley, η Pimco, η RBS, η Tudor και η Soros Fund Management. Σε κοινή επιστολή που απέστειλαν οι εν λόγω επενδυτικές σημειώνονται οι συνέπειες στην εμπιστοσύνη των αγορών από μία καθυστέρηση αποπληρωμής ομολόγων εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται η αύξηση του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ και ο περιορισμός της ρευστότητας στις αγορές.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι συνολικές δανειακές ανάγκες του αμερικανικού Δημοσίου - για την κάλυψη του ελλείμματος και την αναχρηματοδότηση του ληξιπρόθεσμου χρέους – εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 29% του ΑΕΠ, υψηλότερες συγκριτικά με αυτές της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας, που ακολουθούν με ποσοστά πάνω από το 20% του ΑΕΠ τους. Μεγαλύτερες δανειακές ανάγκες έχει μόνο η Ιαπωνία, με ένα ποσοστό που προβλέπεται στο 56%.
Η απόφαση του οίκου «Standard & Poor's» να μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ προκάλεσε μεγάλη εντύπωση καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι το να αγοράζει κανείς αμερικανικά ομόλογα δεν είναι και τόσο ασφαλής τοποθέτηση.
Μπορεί αυτή η υποβάθμιση να μην έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα για το δανεισμό των ΗΠΑ, έγινε όμως το έναυσμα για να αρχίσει μια δημόσια διεθνής συζήτηση για τα υψηλά ελλείμματα και το αμερικανικό χρέος και τους κινδύνους που περικλείουν για την ασθενή ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας.
Το ΔΝΤ υπολογίζει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της αμερικανικής οικονομίας θα ανέλθει φέτος στο 10,8% του ΑΕΠ και θα είναι υψηλότερο από της Ιαπωνίας, της Μεγάλης Βρετανίας και των άλλων μεγάλων αναπτυγμένων χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης