Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βernanke: Σιγή ιχθύος για αύξηση των επιτοκίων - Απορρίπτει το QE3

tags :
Βernanke: Σιγή ιχθύος για αύξηση των επιτοκίων - Απορρίπτει το QE3
Σε υψηλά επίπεδα βλέπει την ανεργία στις ΗΠΑ ο επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, όπως τόνισε στην πρώτη, στα χρονικά της Fed, συνέντευξη Τύπου που δίνει αυτή τη στιγμή, ενώ κρατάει κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά στο θέμα της αύξησης των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων (0-0,25%).
"Δεν ξέρω πότε η Fed θα προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής", επισήμανε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως η πολιτική της τράπεζας, η οποία και θα συνεχιστεί κανονικά, ενισχύει το δολάριο σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. "Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η παγκόσμια οικονομία θέλουν ένα ισχυρό και σταθερό δολάριο". Ο Bernanke τονίζει ότι "η ποσοτική χαλάρωση ως ένα βαθμό θα είναι διαρκής, ακόμη και μετά τον Ιούνιο του 2011, ωστόσο αυτό θα αποφασιστεί μετά από σειρά meetings, αν και το QE3 αποβαίνει λιγότερο ελκυστικό καθώς ο πληθωρισμός ενισχύεται".
Εν τω μεταξύ, "μικρή η πρόοδος στο μέτωπο της απασχόλησης και της καταπολέμησης της ανεργίας", δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Fed, ενώ προσθέτει ότι "αναμένουμε αδύναμα στοιχεία για την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ στο α' 3μηνο". "Η αμερικανική αγορά εργασίας εμφανίζει σημάδια βελτίωσης, αργής ωστόσο βελτίωσης", δήλωσ ο ίδιος. "Η Fed δεν έχει εργαλεία για την αντιμετώπιση της ανεργίας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα". Παράλληλα, ο Bernanke χαρακτήρισε "σημαντική" την αδυναμία του κατασκευαστικού κλάδου στο α' 3μηνο του 2011.
Όσον αφορά στην τιμή της βενζίνης τόνισε ότι θα πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά, ενώ συμπλήρωσε πως το φυσικό αέριο κινείται ανοδικά, προς απογοήτευση των ΗΠΑ, οι οποίες "δεν είναι σε θέση να παράγουν περαιτέρω πετρέλαιο". "Αν η τιμή του πετρελαίου δεν αυξηθεί επιπλέον, τότε ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης